Barion Pixel

Történelmünk

UNIX Autó Podcast
Beszélgetés az UNIX Autó Kft. tulajdonosával

1990

 • 12 millió forint forgalom
 • 2 db szállító jármű
 • 3 fő létszám

AZ INDULÁS ÉVE, AZ UNIX-TRADE KFT. MEGALAPÍTÁSA

A kezdetek:
Zombori Antal vagyok, 1966-ban születtem Gyöngyösön. Középiskolai tanulmányaim során villanyszerelőnek tanultam, majd a Kecskeméti Gépipari és Műszaki Főiskolán (GAMF) szereztem diplomát 1987-ben, 21 évesen. Az iskola befejezése után nem sokáig élveztem a szabad életet, gyorsan besoroztak katonának, ahogy ez akkor kötelező volt. 

A sors érdekes fintora, hogy a másfél év katonai szolgálatomat a Budapest XIII. kerületi Fáy utca és Frangepán utca között lévő laktanyában töltöttem, ami a vállalatom későbbi központjával pont szemben helyezkedik el. Ezáltal munkába menet minden reggel láthatom volt laktanyámat, így a sors minden nap finoman emlékeztet rá, honnan is jöttem… 

Ebben az időszakban zajlott le a rendszerváltás. 1989-ben leszereltem és egy számomra „új világba” csöppentem bele. Még katona voltam, amikor érkezett egy napi parancs, mostantól nem „Elvtárs” a megszólítás, hanem „Úr”. Csodálkoztunk, mi annyira nem tudtuk, mi is történik „kint”, a laktanyán kívül. 

Leszerelés után mindenféle munkát végeztem, egyszerű lakatos munkám is volt, lépcsőket, galériát építettem, de gépészmérnökként is dolgoztam. Egy szövetkezetnek terveztem tésztagyártó gépet, de ez kudarcba fulladt, munka nélkül maradtam. Így keveredtem a kereskedelembe, mellyel első találkozásom egy családi összejövetelen jött létre. 

A Zsiguli, saját gyártmányú kagylóülésekkel (1990.)
A Zsiguli, saját gyártmányú kagylóülésekkel (1990.)

1990. május 1-jén, egy tradicionális családi hús sütögetés alkalmával a nagybátyám - akinek műszaki fejlesztő vállalkozása volt - felajánlotta, ha már nincs rendes munkám, próbálkozzam meg a nyakán maradt 10 000 darab konnektorba dugható elektromos szúnyogriasztója, a „SZURI” értékesítésével. Tavasz volt, és rendes munkahely híján úgy gondoltam megpróbálom, ugyan „mi bajom lehet” alapon. Akkori autómat (egy több mint tíz éves öreg Zsigulit) telepakoltam szúnyogriasztóval, és nyakamba vettem a várost. Nekiláttam „házalni". Az első próbanap olyan jól sikerült, hogy másnap reggel már az önkormányzatnál álltam sorban, lelkesen kiváltottam a vállalkozói engedélyt, majd egész nyáron ezzel dolgoztam.

Első sikereimet az értékesítésben annak köszönhettem, hogy egy olyan „technológiával” dolgoztam, ami abban az időszakban újdonságnak számított.

Ekkor még nem volt mobiltelefon, de az üzenetrögzítő és a faxgép is ritkaság számba ment. Vásároltam egy üzenetrögzítőt, aminek volt egy különleges funkciója. Egy csipogó segítségével távolról is le lehetett hallgatni az üzeneteket. Minden üzletben, ahol megfordultam hagytam egy kézzel írott kis "szórólapot", melyen szerepelt az üzenetrögzítő száma, amin keresztül szúnyog riasztót vagy hozzá póttablettát rendelhetnek. Én a megrakott autóval cirkáltam az országban, főleg Budapesten és a Balaton környékén. Időnként telefonfülkéből lehallgatva az üzeneteket, visszatértem a rendeléseket leadó üzletekhez. Ebben az időszakban az is jónak számított, ha egy üzlet heti egyszer kapott árut. Ezzel a megoldással én akár naponta is tudtam szállítani, ami nagy elismerést váltott ki a vevőimben. Ekkor jöttem rá arra, hogy a termék mellett a szolgáltatás milyen fontos része lehet az értékesítésnek. Már éreztem, hogy inkább ez az én pályám, mint a rajzasztal vagy a hegesztő pálca. Ez tulajdonképpen tekinthető a „modemes rendelési rendszer” és a „kiszállításon alapuló értékesítési rendszer” előszobájának. 

Az üzlet nyáron remekül futott, viszont az ősz beköszöntével elfogytak a szúnyogok. Bármennyire is jó volt az értékesítési módszerem, be kellett látnom: télen szúnyogriasztó árusításból megélni nagyjából ugyanolyan nehéz vállalkozás, mint Afrikában házalni önbarnító krémmel.

De addigra megfertőzött a kereskedelem, „ráéreztem az ízére”,

és már nem akartam elszakadni tőle. Kerestem, milyen nem idény jellegű termékkel tudnék foglalkozni. Szüleim Németországban éltek, német állampolgárok voltak. Édesapám egy Aalen nevű kisvárosban dolgozott egy olyan vállalatnál, mely elsősorban magyar mezőgazdasági és ipari termékek németországi értékesítésével foglalkozott. 

Kezdetekben ő hozott össze olyan német cégekkel, akik piacot kerestek Magyarországon. Így kerültem kapcsolatba egy ékszíj gyártó céggel, a CON-CAR vállalattal, mely elsősorban ipari felhasználóknak gyártott szíjakat. Ez a CON-CAR cég lett az első külföldi beszállítóm. Bár az ipari szíjak terén nem voltam vele túl sikeres -mindössze néhány bányába és papírgyárba sikerült eladnom a termékekből- de ennek a cégnek a jármű szíjai mind a mai napig megtalálhatóak a vállalatom palettáján. 

E mellett BOSS gyártmányú vákuum csomagoló gépek importjával és forgalmazásával is próbálkoztam, de ebből is mindössze pár darabot sikerült eladnom. Sőt kezdetben még mezőgazdasági kisgépek és alkatrészek értékesítésével is, szintén nem sok sikerrel.

Mivel gyerekkorom óta rajongtam az autókért, ezért kézenfekvő is volt, hogy autóalkatrészeket is értékesítettem. Első lépésként budapesti nagykereskedésekben vásároltam, és mint "terítő" dolgoztam. Emellett elkezdtem Németországból importálni, édesapám közvetítésével az Aalen-ben lévő helyi alkatrész nagykereskedésből vásároltam, a Roland Eich KG. cégtől. 

Nekivágtam hát és jártam az autósboltokat, szervizeket, igyekeztem felmérni az igényeket, hogy mi iránt van a legnagyobb kereslet, hol van piaci rés, amibe beléphetek. 

Az egyik tapasztalatom az volt, hogy abban az időben a kereskedelem eme szegmensében másféle struktúra működött. Jellemzően voltak gyártók és nagykereskedők, de a vevő ment a termékért. Az üzletek és szervízek „anyagbeszerzőt” tartottak, ők járták a nagykereskedőket, kisiparosokat, így vásárolták össze a szükséges alkatrészeket. Én viszont a szúnyogriasztó értékesítés során a kiszállításra építettem üzletem, és azt gondoltam, itt is érdemes ezzel próbálkozni A vevők sokat takaríthatnak meg, ha terítő járat formában házhoz szállítják az alkatrészeket nekik. Én a kezdetektől így értékesítettem ebben az autóalkatrész szektorban is, először személyautókkal, majd Barkasokkal. 

A másik nagy tapasztalatom volt, hogy az egyik legnagyobb hiánycikk a piacon a négyütemű Wartburg és Trabant alkatrészei. Megint csak Édesapámat kértem meg, hogy beszéljen a Wartburg és a Trabant gyárakkal, és ha tud, szerezzen be alkatrészt nekem. Ez sikerült is, hamarosan már egyenesen a gyárból (Eisenachi és a Zwickaui gyárból) szállítottuk az árut. Ehhez a külkereskedelmi tevékenységhez akkor már céget is kellett alapítani, magánvállalkozóként ezt nem folytathattam, így született meg az UNIX-Trade Kft., mely 1991. január 1-jén kezdte meg működését.

Sokan kérdezik tőlem, hogy lett ez a cég „UNIX”. Nos, amikor a cég leendő nevén gondolkoztam, csak egy dologban voltam biztos, ez a cégem valamifajta kereskedelemmel fog foglalkozni, de nem tudtam, hogy hosszútávon mi is lesz a fő profil. Ezért az "UNIVERZÁLIS KERESKEDELEM"-re utaló nevet akartam adni neki. Az UNI-TRADE Kft. névvel mentem a cégbíróságra, de itt szembesültem azzal a ténnyel, hogy bizony megelőztek, ilyen nevű vállalkozás már létezik. Ott helyben változtatnom kellett, hirtelen a legegyszerűbb változtatásnak az tűnt, ha egy betűvel megtoldom az első tagot, így került a névbe a szintén az általánosságot jelentő „X". Hát így lett UNI helyett UNIX, vagyis UNIX-TRADE Kft. Akkor még fogalmam sem volt róla, hogy ez egy számítógépes operációs rendszer neve, csak évekkel később tudtam meg ezt...

A cég telephelye a III. kerületi lakótelepi lakásom volt, ahol az egyik szobámat alakítottam át irodának, a lakáshoz tartozó garázs pedig ki lett nevezve raktárnak. Apukám mindig nagyon lelkesen közreműködött, rengeteg tanácsot és támogatást kaptam, az ő segítsége nélkül nem tudtam volna ezt elindítani, létrehozni. 

A III. kerületi lakótelepi lakásban, az egyik szobából kialakított „iroda” (1991.)
A III. kerületi lakótelepi lakásban, az egyik szobából kialakított „iroda” (1991.)
A III. kerületi lakótelepi lakásban, az egyik szobából kialakított „iroda” (1991.)
A III. kerületi lakótelepi lakásban, az egyik szobából kialakított „iroda” (1991.)
Édesapám, Id. Zombori Antal, aki rengeteget segített vállalkozásom beindításában (1991.)
Édesapám, Id. Zombori Antal, aki rengeteget segített vállalkozásom beindításában (1991.)
III. kerületi garázs, az Unix-Trade Kft. első raktára (1991.)
III. kerületi garázs, az Unix-Trade Kft. első raktára (1991.)

A munkatársaim létszáma rajtam kívül három fő volt. Egy kislány, aki a bejövő hívásokat fogadta, illetve két srác, akik a kiszállítást, az alkatrészek terítését végezték. Több kiállításon is részt vettünk, megjelentünk a Budapesti Nemzetközi Vásáron és az Élelmiszaripari Szakiállításon is, de a BNV területén rendezett autókiállításon is igyekeztem népszerűsíteni vállalkozásomat.

Budapesti Nemzetközi Vásár: A CON CAR szíjak, mezőgazdasági kisgépek és alkatrészek, és persze a Wartburg-Trabant alkatrészek bemutatása (1991)
Budapesti Nemzetközi Vásár: 
A CON CAR szíjak, mezőgazdasági kisgépek és alkatrészek,
és persze a Wartburg-Trabant alkatrészek bemutatása (1991)
Élelmiszeripari kiállítás: A BOSS vákuumcsomagoló gépekkel (1991)
Élelmiszeripari kiállítás: A BOSS vákuumcsomagoló gépekkel (1991)
Wartburg-Trabant, és már nyugati autók alkatrészeivel is az Autókiállításon (1991)
Wartburg-Trabant, és már nyugati autók alkatrészeivel is az Autókiállításon (1991)

1992

 • 36 millió forint forgalom
 • 3 db szállító jármű
 • 5 fő létszám

A FOLYAMATOS NÖVEKEDÉSNEK KÖSZÖNHETŐEN A GARÁZS-RAKTÁR KICSINEK BIZONYULT, EGY 200 m2-ES RAKTÁR LETT A MEGOLDÁS A CEGLÉDI ÚTON, EGY TÜZÉP TELEP SARKÁBAN. 

Az első költözés:
Nem telt el sok idő és kicsinek bizonyult a garázs-raktár. A bővítéshez a Ceglédi úton béreltem egy nagyjából 200 m2 területű fészert, amit magunknak kellet felújítani raktárnak, benne üzletet kialakítani. Ekkor már 8-10 munkatárssal dolgoztam együtt. Ez az ingatlan, bár mai szemmel nem túl vonzó, de abban az időben, legalábbis a méretét tekintve komoly raktárnak számított az alkatrész kereskedelemben. 

A ceglédi úti akkori tüzép telep sarkában lévő raktár felújítása (1992.)
A ceglédi úti akkori tüzép telep sarkában lévő raktár felújítása (1992.)
A ceglédi úti raktár, és a „kiszállító flotta” egy része (1992.)
A ceglédi úti raktár, és a „kiszállító flotta” egy része (1992.)
A ceglédi úti üzletünk kiszolgáló része (1992.)
A ceglédi úti üzletünk kiszolgáló része (1992.)

1993

 • 100 millió forint forgalom
 • 4 db szállító jármű
 • 7 fő létszám

NAGY PORTFÓLIÓ FEJLESZTÉS TÖRTÉNT, A NYUGATI AUTÓK ALKATRÉSZEIT MÁR KÖZVETLENÜL A GYÁRTÓKTÓL SZEREZTÜK BE.

A termékválaszték kialakítása:
Gyorsan kristályosodott, hogy a számomra megfelelő pálya az autóalkatrész kereskedelem. Engem ez vonz, ebben látok kihívást. Tetszett a széles választék, a logisztika bonyolultsága, a készletezés komplexitása, és hát nem utolsó sorban az autók iránt érzett szerelem is ebbe az irányba sodort. Így hát leépítettem a mezőgazdasági gép vonalat, a vákuumcsomagoló gép értékesítést, és az ipari szíj vonalat is. Teljes erővel az autóalkatrész értékesítés irányába fordultam.

A piac viszont átalakulóban volt, a Wartburg és Trabant alkatrészek iránti kereslet egyre hanyatlott. Ezzel párhuzamosan egyre nőtt az igény a nyugati autók alkatrészeire. Az új trendet követve én is nagy lendülettel bővítettem a "nyugati" autókhoz az alkatrész választékot, persze elsősorban saját importból. Így már egyértelműen az utángyártott, nyugati autóalkatrészek forgalmazása lett a fő irány.

Édesapámmal karöltve bejártuk a Frankfurti autókiállítást, a Torinói Autószalont, még Isztambulba is eljutottunk, és rengeteg gyártói kapcsolatot alakítottunk ki. Ezekben az években időnk nagy részét kiállításokon, és az ott megismert gyártók felkeresésével töltöttük, szerte Európában.

Az ICAT izzítógyertya gyár tulajdonosával Torinóban (1993.)
Az ICAT izzítógyertya gyár tulajdonosával Torinóban (1993.)
Az ICAT izzítógyertya gyár egy gépe (1993.)
Az ICAT izzítógyertya gyár egy gépe (1993.)
Édesapámmal és a Tecneco szűrőgyár tulajdonosával, valamint annak fiával - Collepasso (1993.)
Édesapámmal és a Tecneco szűrőgyár tulajdonosával, valamint annak fiával - Collepasso (1993.)
A Tecneco szűrőgyár - Collepasso (1993.)
A Tecneco szűrőgyár - Collepasso (1993.)

Közben az 1993-as őszi Budapesti Autó kiállításon mi is kiállítottunk, a már letisztult „autós portfóliót” bemutatva:

Az 1993-as őszi Autószalon – Giovanni Villa úrral (1993.) (A CAR féktárcsa gyártó vállalat kereskedelmi igazgatója.)
Az 1993-as őszi Autószalon – Giovanni Villa úrral (1993.)
(A CAR féktárcsa gyártó vállalat kereskedelmi igazgatója.)
Az 1993-as őszi Autószalon – a BNV területén (1993.)
Az 1993-as őszi Autószalon – a BNV területén (1993.)
Az 1993-as őszi Autószalon – a BNV területén (1993.)
Az 1993-as őszi Autószalon – a BNV területén (1993.)

1994

 • 200 millió forint forgalom
 • 5 db szállító jármű
 • 21 fő létszám

A FOLYAMATOS FEJLESZTÉSNEK KÖSZÖNHETŐEN RÖVIDESEN KICSI LETT EZ A RAKTÁR IS. ÚJABB, ENNÉL NAGYOBB TELEPHELYET KELLETT KERESNI. ÍGY KERÜLT ÁT A CÉG KÖZPONTJA A XIII. KERÜLETI FRANGEPÁN UTCÁBA, MELY A MAI NAPIG MŰKÖDIK, SŐT AZ ÜZLET MELLETT  SZÉKHÁZKÉNT IS FUNKCIONÁL.

Az első nagyobb beruházás:
A hirtelen megnövekedett választéknak, készletnek megfelelő üzletet, raktárt is kerestem. Egy olyan ingatlant, amit úgy gondoltam, soha nem fog kinőni a cég. Hosszas keresgélés után találtam rá egy több éve nem üzemelő Erzsébet kenyérgyár néven ismert ingatlanra a XIII. kerületi Frangepán utcában, pont a volt laktanyámmal szemben. Nagy szerencsém volt, 1994. januárban sikerült is megvásárolnom.

Az épület romos volt, ezért komoly versenyfutás volt az idővel az, hogy használhatóvá tegyük. A Ceglédi útról költözni kellett, májusban már bontani akarták, így az idő nem nekünk dolgozott. Éjjel-nappal ment a munka, így mindössze 3-4 hónap alatt felújítottuk az épületet. Sokszor kezdtük a reggelt a Moszkva téren (a mai Széll Kálmán téren) alkalmi munkásokat toborozva az építkezéshez, mert hát abban az időben ez bizony még így ment…

A Petneházy utcai pékség épülete, a megvásárláskor (1994. január)
A Petneházy utcai pékség épülete, a megvásárláskor (1994. január)
A Petneházy utcai pékség épülete, a megvásárláskor (1994. január)
A Petneházy utcai pékség épülete, a megvásárláskor (1994. január)
A Petneházy utcai pékség, az első bejárás (1994. január)
A Petneházy utcai pékség, az első bejárás (1994. január)
A Petneházy utcai pékség épülete, a megvásárláskor (1994. január) Ez a tető vált később egy vihar áldozatává, így majdnem romba döntve a még kezdődő vállalkozásomat.
A Petneházy utcai pékség épülete, a megvásárláskor (1994. január)
Ez a tető vált később egy vihar áldozatává, így majdnem romba döntve a még kezdődő vállalkozásomat.
A Petneházy utcai pékség, belső kép, a későbbi üzlet eladótere (1994. január)
A Petneházy utcai pékség, belső kép, a későbbi üzlet eladótere (1994. január)
A Petneházy utcai pékség, a leendő raktár, amikor még kenyérsütő gépek voltak benne (1994. január)
A Petneházy utcai pékség, a leendő raktár, amikor még kenyérsütő gépek voltak benne (1994. január)

Az új telephely nagy váltás volt a korábbi viszonyokhoz képest.
Bár elsőre ijesztő és hatalmas munka volt, de amikor elkészült, az mindenért kárpótolt.

A cégben ekkor dolgozó 20-30 munkatárs szinte elveszett a több ezer négyzetméteres „komplexumban”. Ezt látva én akkor elképzelhetetlennek tartottam, hogy valaha is kinőjük, inkább azon törtem a fejem, hogyan is fogjuk hasznosítani ezt a „hatalmas hodályt”, ami okán persze akkor nagy adósságba is vertem magam.

A Frangepán utcai központ felújítása után. A cég akkori összes dolgozója (1994.)
A Frangepán utcai központ felújítása után. A cég akkori összes dolgozója (1994.)

Az új telephellyel a készletezési probléma akkor megoldódott, de a megváltozott kereslet magával hozott egy új típusú problémát is. Míg a keleti autók esetében szinte minden autóhoz egyféle méretű kerékcsapágy, levegőszűrő stb. tartozott, addig a nyugati járművekhez egy-egy alkatrész típuson belül többféle méret vagy kivitel létezett. Ezeket a termékeket csak a gyártók katalógusai alapján lehetett értékesíteni, ebből azonban a gyártók nem adtak eleget, ezért a katalógusok sokszorosításáról nekünk kellett gondoskodnunk. Kezdetben „ipari mennyiségben" fénymásoltuk azokat, ami akkor is nagyon drága mulatság volt. Kézenfekvővé vált az ötlet, hogy valahogy "digitalizáljuk" ezeket és számítógépes lemezen adjuk tovább. 

Még a Ceglédi úton dolgoztunk, amikor már ezzel a „katalógus digitalizálással” elkezdtünk foglalkozni, és a költözéssel párhuzamosan készült el első számítógépes katalógus programunk, ami tartalmazta az összes forgalmazott termék katalógusát, és autó típus szerint ki lehetett választani a szükséges alkatrészt. Ezután telefon modemes kapcsolattal rögtön rendelni is lehetett tőlünk. Ez volt az UCP (Unix Car Parts) program, mely még DOS alatt működött. Ez egy kis memória rezidens program volt, Turbo Pascal nyelven íródott, és modemen keresztül saját protokollt használva tudott csatlakozni a mi központi rendszerünkhöz. 

Hogy mennyire is volt ez akkor „korszakalkotó”, ahhoz összehasonlításnak jó információ, hogy abban az időben Magyarországon még nem volt sem internet, sem GSM telefon szolgáltatás. Az első GSM rendszer 1994 tavaszán indult, és internet is csak 1995-ben lett elérhető Magyarországon, persze akkor is csak a „betárcsázó modemes”, telefonvonalon keresztül. 

Én viszont szerettem volna „kitolni az eladó pultot a szervízekbe”, hogy vevőinknek ne kelljen se bejönniük hozzánk, se telefonálniuk. Ezzel a rendszerrel a modemes kapcsolat után vevőinknek nem volt semmi dolga, mint várni az alkatrész érkezését. Így sikerült ebben is korunkat megelőzni, akár csak a túrajáratos kiszállítási rendszer kialakításával. Akkor ez a modemes rendszer is korszakalkotó újításnak bizonyult. 

Az UCP (Unix Car Parts) program fejlesztő felülete
Az UCP (Unix Car Parts) program fejlesztő felülete 

A Frangepán utcai központunkban volt egy modemes kiszolgáló rendszer kiépítve, ide csatlakoztak be vásárlóink saját modemükkel, és ide küldték be a rendelésüket.

Az UCP programot kiszolgáló modemes központ (1994.)
Az UCP programot kiszolgáló modemes központ (1994.)
A központi szerverünk (1994.)
A központi szerverünk (1994.)

Ez volt egész Kelet-Európában az első "elektronikus alkatrész katalógus", évekig nem is akadt komoly versenytársa. 
A rendszert már az 1994-es őszi Budapesti Autószalonon is bemutattuk, új termékeink mellett ezt is népszerűsítettük: 

Az 1994-es őszi Autószalon
Az 1994-es őszi Autószalon
Az 1994-es őszi Autószalonon már bemutattuk új modemes rendeléssel kiegészített alkatrész katalógusunkat
Az 1994-es őszi Autószalonon már bemutattuk új modemes rendeléssel kiegészített alkatrész katalógusunkat
Az 1994-es őszi Autószalonon már bemutattuk új modemes rendeléssel kiegészített alkatrész katalógusunkat
Az 1994-es őszi Autószalonon már bemutattuk új modemes rendeléssel kiegészített alkatrész katalógusunkat

Mivel a szervízeknek abban az időben nem nagyon volt számítógépük, modemjük pedig végkép nem, ezért eszköz támogatási program keretében mi láttunk el sok szervizt ilyen felszereléssel. 

1995

 • 400 millió forint forgalom
 • 9 db szállító jármű
 • 41 fő létszám

A FEJLESZTÉS NEM ÁLLT MEG, DE AKADTAK DÖCCENŐK. EGY VIHAR MAJDNEM A VÁLLALKOZÁS VÉGÉT JELENTETTE.

A döccenő, ami majdnem kivégezte a céget:
Ebben az évben történt, hogy míg én Isztambulban egy kiállításon vettem részt, egy hatalmas vihar egyszerűen letépte az épület tetejét, így szó szerint tető nélkül maradtunk. Rohantam haza, és igyekeztem megszervezni a tető nélküli munkát, valamint a tető újraépítését. Mivel a raktárunk, benne a készletünk egy része elázott, ez egy komoly krízispont volt a cég életében, hiszen a cég vagyona a készletben volt, és működése a készlet nélkül véget érhetett volna. Ez volt az első komoly töréspont a cég életében, és persze nem az utolsó. Az évek során több komolyabb megpróbáltatásunk, „halál közeli élményünk” is volt, de valahogy mind túléltük, és általában a végén erősebben kerültünk ki belőlük.

A vihar által letépett tető, ami alatt készletünk komoly veszélybe került (1995.)
A vihar által letépett tető, ami alatt készletünk komoly veszélybe került (1995.)

Ideiglenesen fóliával próbáltuk védeni árukészletünket, volt, hogy naponta többször kellett a tetőn szélben és esőben a fóliát igazgatni, küzdeni az árukészlet épségéért. Végül sikerült ezen is úrrá lenni, és egy szép új tetőt építeni a raktárunk fölé.  Az a pár hét viszont beégett az emlékeimbe, nehéz pillanatokat éltünk át.

A vihar után újjá épített tetőnk (1995.)
A vihar után újjá épített tetőnk (1995.)

1996

 • 857 millió forint forgalom
 • 16 db szállító jármű
 • 83 fő létszám

MEGNYITOTTUK ELSŐ SAJÁT KIRENDELTSÉGÜNKET PÉCSETT. A SIKERÉN FELBUZDULVA MÉG UGYANEBBEN AZ ÉVBEN TOVÁBBI KÉT HELYEN KEZDŐDÖTT MEG AZ ÉRTÉKESÍTÉS, DEBRECENBEN ÉS KAPOSVÁRON.

Ugyanebben az évben debütált a saját márkánk, az „unix alkatrész”, valamint ekkor vezettük be, hogy saját „eredet igazoló” termék címkével látunk el minden terméket.

Az országos hálózat megalapozása:
A kezdeti sikerek, a kiszállítás, a nagy termék választék, valamint az elektronikus katalógus nagyban megalapozta a gondolatot, hogy a tovább lépés a saját üzlethálózat létrehozása lehet, amivel közelebb kerülhetünk vásárlóinkhoz, személyesebb kapcsolatot alakíthatunk ki a szerelőkkel. 

Első valódi saját tulajdonú, vidéki kirendeltségünk a pécsi volt, majd nem sokkal később újabb két telephely (Debrecen és Kaposvár) is csatlakozott a hálózathoz. Ebben is megelőztünk mindenkit. Az első saját tulajdonú vidéki üzlet megnyitása a mi vállalatunk nevéhez fűződik. Mára már minden, a szakmában működő nagyobb vállalkozásnak saját üzlethálózata van, de akkor ez a lépés szintén forradalmi újítás volt, a modemes katalógus rendszer és a saját kiszállítás mellett. 

Persze akkor ezek még nem olyan színvonalú üzletek voltak, mint amikhez napjainkban hozzá vagyunk szokva, de ahogy az ősi kínai mondási is tartja, minden hosszú út egy kis lépéssel kezdődik, mindent el kell kezdeni valahogy.

UNIX Pécs
UNIX Pécs
UNIX Kaposvár
UNIX Kaposvár
Unix Békéscsaba
Unix Békéscsaba
UNIX Bp. XVIII. kerület Üllői út
UNIX Bp. XVIII. kerület Üllői út
UNIX Siófok
UNIX Siófok
UNIX Zalaegerszeg
UNIX Zalaegerszeg

Az ezredfordulóig 20 saját kirendeltségünk nyílt meg, napjainkra pedig már átlépte a százat a magyarországi üzleteink száma. 

Ebben az időszakban indult a saját márkánk, az UNIX alkatrészek forgalmazása, elsőként fékcsövek, izzítógyertya és 5. ajtó teleszkóp formájában.

Szintén ekkor vezettük be azt is, hogy minden termékünket saját azonosító és garancia címkével látunk el. Eleinte ez egy sárga címke volt, igazodva az akkori céges arculathoz, majd évekkel később az arculat váltással együtt ez is fehér alapúra változott.

Az UNIX eredet jelölő címke, ekkor még sárga volt. (1996.)
Az UNIX eredet jelölő címke, ekkor még sárga volt. (1996.)

1997

 • 1 milliárd forint forgalom
 • 26 db szállító jármű
 • 155 fő létszám

MEGJELENT AZ UNIX TRADELINE® RENDSZER, AMI LEVÁLTOTTA AZ UCP PROGRAMOT, VALAMINT EKKOR VÁSÁROLTUK MEG ELSŐ SAJÁT BESZÁLLÍTÓ KAMIONUNKAT. 

UNIX TradeLine® 
Az UCP program továbbfejlesztése, „újraírása” alapján született meg a következő években az UNIX TradeLine® szoftver, már C++ nyelven fejlesztve, modern, TCP/IP internetes, kommunikációs protokollal. Ebből az évek során 114 különböző változat készült, az ezredfordulóig ezt a változatot használtuk. Az UNIX TradeLine® egy remekül használható, roppant sikeres elektronikus keresőszoftverré fejlődött. A program igazi értéke lett a cégnek, és ahogy az értékes dolgokkal általában lenni szokott, elkezdték lemásolni, sőt ellopni is. Később próbáltuk szerzői joggal védeni, de ez nem akadályozta meg a konkurenseinket a másolásában.

Szerzői jogi tanúsítvány (1997.)
Szerzői jogi tanúsítvány (1997.)

Az UCP program és az UNIX TradeLine® is megelőzte a mai nagy alkatrész katalógust, a TecDoc-ot. A TecDoc egy olyan komplex információs rendszer, mely naprakész adatokat szolgáltat az autóalkatrész piac számára a termékek azonosításához és megrendeléséhez, közvetlenül az alkatrész gyártó adatbázisából. Napjainkban már szinte minden autóalkatrész kereső program a TecDoc adatbázisára épül.

Az UNIX TradeLine rendszert kiszolgáló modemes központ (1997.)
Az UNIX TradeLine rendszert kiszolgáló modemes központ (1997.)
Az UNIX TradeLine rendszert kiszolgáló modemes központ (1997.)
Az UNIX TradeLine rendszert kiszolgáló modemes központ (1997.)
UNIX Trade Line<sup>®</sup> 1.12 (1997.)
UNIX Trade Line® 1.12 (1997.)

Az UNIX TradeLine® szoftver napjainkban már az 5. generációs változatát éli. A mai napig a piac legelismertebb és legtöbbet használt autóalkatrész-kereső katalógusa, egyben a cégünk belső vállalatirányítási rendszere is. Büszkén mondhatom, hogy ez az akkor forradalmi újítás emelte a vetélytársak fölé az UNIX-Trade Kft.-t, és mind a mai napig a cég egyik komoly fegyvere a versenytársakkal szemben.

Mivel ebben az időszakban még sok volt a bizonytalanság a nemzetközi áruszállításban, ezért úgy döntöttem, saját beszállító flottát alakítunk ki. Ez volt a másik nagy változás ebben az évben.

Az első kamion szerelvényünk (1997.)
Az első kamion szerelvényünk (1997.)

1998

 • 2 milliárd forint forgalom
 • 29 db szállító jármű
 • 164 fő létszám

A CÉG ELSŐ LEÁNYVÁLLALATA, AZ UNIX TRADE SRL MEGALAPÍTÁSA

A külföldi terjeszkedés:
Már nagyon korán elgondolkoztam azon, hogyan és hová lenne érdemes terjeszkedni. 1992-ben még a Ceglédi úti Tüzép telepen működtünk, amikor tettem egy látogatást Bukarestben, keresve a lehetőségeket, 1995-ben pedig meglátogattam a Kolozsvári autókiállítást. Ekkor még nem történt konkrét lépést, csak pár évvel később. 1998-ban egy határ melletti kisvárosban, SZALONTÁN alapítottam meg az első leányvállaltunkat, UNIX TRADE SRL néven. Itt még nem nyitottunk üzletet, csak Békéscsabáról szállítottunk a térségbe.  Pár hónap után azonban Kolozsváron megnyílt az első tényleges romániai kirendeltségünk és a Cégközpont, mely a mai napig itt van. A következő időben 5-6 üzletet nyitottunk az erdélyi területen a nagyobb városokban, mint például Nagyváradon, Nagybányán és Temesváron is.

UNIX Románia (Kolozsvár) – Első üzletünk megnyitáskor
UNIX Románia (Kolozsvár) – Első üzletünk megnyitáskor
UNIX Románia (Kolozsvár) – Első üzletünk megnyitáskor
UNIX Románia (Kolozsvár) – Első üzletünk megnyitáskor
UNIX Brassó
UNIX Brassó

Romániában is ugyanazt a kereskedelmi rendszert igyekeztünk meghonosítani, mint ami Magyarországon bevált, modemes rendelés, kiszállítás, és helyi üzletek nyitása. Persze kiszállításhoz az akkori helyi szokásoknak megfelelő járműveket használtuk. Hát nem is mindig sikerült pontosan megérkezni a rendelésekkel…

UNIX Románia - kiszállító autó - Oltcit
UNIX Románia - kiszállító autó - Oltcit
UNIX Románia – cégközi szállító autó
UNIX Románia – cégközi szállító autó

1999

 • 2 milliárd forint forgalom
 • 29 db szállító jármű
 • 217 fő létszám

AZ ELSŐ ÉVTIZED VÉGE FELÉ MEGÚJULT AZ ACRULATUNK, EKKOR ALAKULT KI A VÁLLALATI LOGÓ, AMI AZÓTA IS VÉDJEGYÜNK.

Közeledtünk a 10 éves korhoz. A folyamatos terjeszkedés jelentős készlet, létszám és szervezeti bővülést hozott, új kihívások elé állítva minket. A cég belső ügyvitelét is fejleszteni kellett, hogy kiszolgálja a megnövekedett igényeket. 

Az arculatváltás
Már egy ideje csapongtam a különböző logó formák, szín kombinációk között, nem találtam azt, ami igazán tetszene, kifejezné a vállalat dinamizmusát, gördülékenységét. Bár én találtam ki azt a kék-sárga kombinációt, ami eddig minket jellemzett, amihez volt háromszög alakú logó is. Majd később egy másik logó, ami már jobb volt, de olyan kis bénácska, amit még a kezdetekben én magam rajzoltam, de nem volt az igazi, nem tetszett. Sajnos nem csak nekem nem tetszett, másoknak sem😊. Már akkor éreztem, nem vagyok egy nagy művész alkat, ezt meg kell hagynom másnak, olyannak, akit ilyen hajlammal áldott meg az ég. A design oldalról én el tudok képzelni szép dolgokat, az alternatívák között is tudok jól választani, de nem tudok saját magam megrajzolni művészi rajzolatokat, alkotásokat. Nekem egyszerűen nem ez az erősségem, így jobb, ha inkább a számok, a matematika és a szisztematika területén maradok.

Egyszer egy őszinte barátom megveregette a vállam, és azt mondta,

Ugye azt tudod, hogy a sárga az olcsóság és a vacak minőség jele?”

Na, hát több se kellett, ez volt az utolsó csepp a pohárban, kerestem egy grafikai céget, hogy új arculatot tervezzen nekünk.

Csináltak is jó sok változatot, az egyik rosszabb volt, mint a másik, de volt köztük egy, ami megragadott. Ez vastag döntött UNIX betűkkel – ami hasonlított a korábbi logónk UNIX feliratára - nekem stabilitást és dinamizmust is sugárzott. De megfűszerezték egy csapágyra emlékeztető gyűrűvel, ami pedig a folyamatosságot, a gördülékenységet jelentette számomra. És hát elhagyták a „Trade” utótagot, de belerakták az „Autóalkatrészek” szót. Amint megláttam, tudtam, ez a miénk, ezek vagyunk mi, ez lesz a mi logónk. Aztán már eme logó köré épült a további arculati rendszerünk. Ekkor alkottuk meg az első „Arculati kézikönyvünket”.

Az eredeti UNIX logó (1999.)
Az eredeti UNIX logó (1999.)

Ez egyébként a mai napig megmaradt, bár marketing szakértők úgy tartják, hogy kell a megújulás, egy-két évtizedenként érdemes felülvizsgálni, frissíteni a logót és az arculatot. Ezért mi is rendszeresen, pár évente elővesszük ezt a témát, hirdetünk is pályázatot grafikusok között erre a feladatra, de olyan jobb ötlet, ami miatt lecserélnénk a jelenlegit, még nem bukkant fel. Kis módosítások, mutációk rendszeresen vannak, de a fő irány több mint 20 éve ugyanaz maradt, legalábbis egyelőre. A megújulás jegyében pár év elteltével króm felületűre cseréltük a gyűrűt, de a forma maradt az eredeti.

Az UNIX logó pár évvel később, kis ráncfelvarrás után
Az UNIX logó pár évvel később, kis ráncfelvarrás után 

Van egy mutációja a logónknak, egy pecsét logó. Ennek külön saját sztorija van. Egy időben jelenlegi irodánk helyére akartam egy korszerűbb, nagyobb irodaházat építeni. Ez valamikor 2012-2013. környékén történt, meg is terveztettük, több hónapig ment az egyeztetés, jártunk tervtanácsra az önkormányzathoz, engedélyezési tervek is készültek. Az engedélyeket meg is kaptuk, de végül nem lett abból az építkezésből semmi, mindig akadt fontosabb dolgunk. Nem is nagyon akartam felvállalni üzleti szempontból kontraproduktív, viszont nagyon leterhelő munkát. Hiszen ez egy öncélú fejlesztés lett volna, ettől semmivel nem lett volna nagyobb bevételünk, éppen csak elmondhattuk volna, „na ilyenünk is van”. Ennek pedig nem láttam értelmét.

Viszont az új irodaház bejáratába egy padló matricát is terveztünk, ami annyira megtetszett, annyira kifejezőnek láttam, hogy adoptáltam, és bevezettük az arculati kézikönyvünkbe, rendszeresítettük használatát. Ma már egy ugyanolyan alap motívum, mint az eredeti logónk, és persze használjuk padló matricaként is.

A meg nem valósult irodaházi látványterve (2012.)
A meg nem valósult irodaházi látványterve (2012.)
A meg nem valósult irodaházi aula látványterve (2012.)
A meg nem valósult irodaházi aula látványterve (2012.)
Az UNIX pecsét logó, amit eredetileg egy irodaházi aulába találtunk ki (2012.)
Az UNIX pecsét logó, amit eredetileg egy irodaházi aulába találtunk ki (2012.)

A másik apró de fontos érdekesség, hogy a látványterveken megjelent „mini bejárati üdvözlő tábla” is megvalósult, „önálló életre kelt”, ma már ez is arculati elemünk, és több kirendeltségünk előtt ez fogadja vásárlóinkat.

Az irodaházi koncepcióból a megvalósult bejárati tábla a III. kerületi kirendeltségünk előtt (2015)
Az irodaházi koncepcióból a megvalósult bejárati tábla a III. kerületi kirendeltségünk előtt (2015)
Az irodaházi koncepcióból a megvalósult bejárati tábla a XVI. kerületi kirendeltségünk előtt (2015.)
Az irodaházi koncepcióból a megvalósult bejárati tábla a XVI. kerületi kirendeltségünk előtt (2015.)

Így végül mégsem volt hiába a sok munka és tervezgetés, bár irodaházunk nem lett, de a sok gondolkodás, álmodozás melléktermékeként több arculati elemünk is született, amiket azóta is használunk. Új irodaháza meg majd akkor lesz a cégnek, ha tényleg szükségünk lesz rá, és az hozzá is ad a cég eredményeihez. Addig elférünk a mostani központunkban, a meglévő helyünkön, mára az is egy menő iroda lett.

A belső informatika fejlesztése
Visszakanyarodva 1999-be, ebben az időben a főleg a mennyiségi fejlesztés volt előtérben. Sorban nyitottuk a kirendeltségeket, bővítettük az értékesítési csapatot, nagy változásokat vezettünk be az értékesítési és ügyfélkezelési fronton, „dübörgött az organikus fejlődés”. 

Ehhez viszont kevés volt az addig használt informatikai háttér, a növekvő méretnek megfelelő rendszerre volt szükségünk. Sok különböző vállalatirányítási rendszert megvizsgálva, mérlegelve úgy láttam jónak, ha inkább saját kézben marad a fejlesztés. Ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy bár sosem tanultam, de autodidakta módon megtanultam programozni. Tetszett, hogy egy új szervezési kérdésre napok alatt tudunk szoftver módosítással megoldást készíteni. A készen vásárolt rendszerekből hiányzott ez a rugalmasság, úgy láttam, azok nem a vállalathoz igazodtak, inkább a vállalatot igazították a szoftver kereteibe. Olyan ez, mint egy borotválkozó gép, az ember bedugja a fejét, és a gép szépen a maga formájára igazítja…

Így a saját fejlesztés mellett döntöttem, és a meglévő katalógus és rendelő-számlázó program alapjain építettünk programozó kollégáimmal egy komplett vállalatirányítási rendszert. Emellett már szinte csak irodai program csomagot kell használnunk, a teljes ügyvitelünket integráltuk bele, de például még a logisztikai központ szállítószalag rendszerét is ez a program vezérli.

Persze egészen más volt abban az időben szoftvert fejleszteni. Manapság kész komponens csomagokból építkeznek a fejlesztők, amiben az egyes részek készen vannak, csak használni kell, mintha kész építő kockákat raknának össze. Mi abban az időben a kockákat is magunknak faragtuk, a komponenseket is magunknak kellett legyártani, táblázat kezelőt, dátum kiválasztót, adatbeviteli mezőt kellett készíteni, hogy utána használni tudjuk a fejlesztéshez. Megvolt ennek is a maga szépsége és előnye is. Minden a mi igényeinkre készült, nem kellett kompromisszumot kötni, ha mondjuk a „gyári komponens” valamire nem volt képes. A saját gyártmányok mindenre képesek voltak, amit csak akartunk, mert úgy írtuk meg. Így lett nagyon rugalmas a rendszer, éppen csak sok munkaóra ment bele, sok-sok éjszaka telt el monitor előtt…

Szóval ez volt az első évtizedünk vége, a legsűrűbb időszak életünkben, hiszen ekkor kellett lerakni a vállalat alapjait, melyek a maguk idejében mind újdonságnak számítottak. Ha össze kellene foglalnom sikerünk legfőbb elemeit, sok apróbb lépés és döntés mellett a következőket emelném ki:

 • Az elektronikus katalógus és rendelési rendszer, mely nem csak a versenytársakat, de az internet Magyarországi elterjedését is megelőzte.
 • A túrajárat alapú kiszállítás, melyet először mi vezettünk be ebben a kereskedelmi szektorban
 • A saját üzleteken alapuló üzlethálózat, melyet szintén mi valósítottunk meg először, utat mutatva versenytársainknak
 • Saját vállalatirányítási rendszer, melyet rugalmasan az aktuális igényekhez alakíthattunk, így a fejlődést kezelni, követni tudtuk vele

Persze ezek a szolgáltatások idővel egyébként is kialakultak volna, de mi tudtunk ezekben az elsők lenni, és ez akkor fontos volt. Nyilván önmagukban ezek csak a lehetőségét hordozták a sikerességnek, nem egy-két ötlet váltja meg a világot. A vállalkozás, a vállalat vezetés olyan, mint az ultramaraton távfutás, évtizedeket ível át, és sosem lehet megállni, mert rögtön elhúznak mellettünk a versenytársak, akár csak a futópályán. Évtizedes időtávban persze olykor szükség van kockázatos lépésekre is. Én azonban inkább egész életemben a stabilitást és folyamatosságot, a fenntarthatóságot tartottam szem előtt, ezt gondoltam a legnagyobb előnyünknek, a kiszámítható működést. Mindig úgy akartam működtetni a vállalatot, olyan feltételek mellett, amit hosszú távon fent lehet tartani. 

Rendszeresen előfordul, hogy „ránk ígérnek”, akár árban, akár szolgáltatásban, de mindig bebizonyosodik, ez nem fenntartható, és csak ideig-óráig működhet. Olyan ez, mint amikor nagy lendülettel elszaladnak az erejét jól beosztó maratoni futó mellett, majd a nagy kapkodásban kifáradnak, és végül lemaradnak. Nem kapkodva kell futni, hanem az erőt beosztva, egyenletesen. Én még mindig, minden nap fegyelmezetten bejárok dolgozni, mint akármelyik kollégám. Ez az alázat szükséges a sikerhez, az eredményességhez, és persze egyfajta pragmatikus gondolkodás.

Lehet, hogy az első évtized leírása esetleg olyan benyomást kelt, mintha minden szépen és gördülékenyen ment volna, mint a karikacsapás, de azért ez koránt sem volt így. A sikerek mellett rengeteg olyan próbálkozásunk volt, ami csődöt mondott, vagy legalábbis nem úgy sült el, ahogy azt mi gondoltuk. Ilyen volt például az én egyik nagy ötletem, hogy majd robogóval is szállítsunk ki. Mert hát az milyen jó, rugalmas, gyorsabb, keveset fogyaszt stb. Vettünk is jó sok három kerekű Honda Canopy robogót, amik egyébként remek szerkezetek voltak, csak nem erre a célra. Természetesen nem apróztuk el, vagy 30 darabot állítottuk üzembe 1998-1999-ben.

Honda Canopy kiszállító robogók (1999)
Honda Canopy kiszállító robogók (1999)

De sajnos koránt sem volt sikeres próbálkozás. Problémás volt a nagyobb darabok szállítása, és a dolgozóink sem rajongtak értük, ami azért érthető, főleg télen.  Mivel így erősen korlátozott volt a kihasználtságuk, gyorsan ki is kerültek a rendszerből. 2002-re sikerült az utolsót is eladnunk. Mit mondjak, nem keveset buktunk ezen a „remek ötletemen”. Szóval a sikerek összefoglalása szép, de a teljes képhez hozzátartozik, hogy sok elvetélt ötletem, ötletünk is volt, amik csak vitték az energiát és a pénzt. De a dolgok eredője végül is pozitív volt, és hát annak kell örülni, ami van, nem azon keseregni, ami nincs.

Így hát boldogan és elégedetten zártuk az első évtizedet, főleg mert ebben az évben született meg első fiam, Zombori Martin is.

2000

 • 2 milliárd forint forgalom
 • 42 db szállító jármű
 • 252 fő létszám

MEGJELENT AZ UNIX TRADELINE® 2.0 VERZIÓJA, MELY A KÖZPONTI VÁLALLATIRÁNYÍTÁSI RENDSZER INTEGRÁLT RÉSZEKÉNT MŰKÖDÖTT, MEGÚJULT FELÜLETTEL.

Ugyanebben az évben rendeztük meg a cég addigi életének legnagyobb marketing eseményét, egy hatalmas partnertalálkozót, több mint 2 000 ügyfél részvételével, autentikus autós környezetben a Hungaroringen.

Az ezredforduló eseményei:
Az ezredforduló legkiemelkedőbb eseménye egy nagyszabású vevőtalálkozó szervezése és lebonyolítása volt. A rendezvény nagyságáról és nívójáról talán a helyszín árulkodik a leginkább. A találkozónak Magyarország egyetlen Formula 1-es pályája, a Hungaroring adott otthont. Ezen a napon 2 000 ügyfelünket láttuk vendégül, az eseményt ezen kívül rengeteg szakmai program és kikapcsolódási lehetőség színesítette. Többek között bárki kipróbálhatta vezetési tudását a versenypályán, az általunk biztosított autókkal.

Sajnos akadt egy járgány, ami nem bírta a megpróbáltatásokat, de hála Istennek senki sem sérült meg komolyabban.

UNIX Vevőtalálkozó (2000.)
UNIX Vevőtalálkozó (2000.)
UNIX Vevőtalálkozó (2000.)
UNIX Vevőtalálkozó (2000.)
UNIX Vevőtalálkozó (2000.)
UNIX Vevőtalálkozó (2000.)
Az egyik autónk sajnos felborult (2000.)
Az egyik autónk sajnos felborult (2000.)

Itt mutattuk be az UNIX TradeLine® vadonatúj 2.0-s változatát. Teljesen megújult, ergonomikus megjelenés, modern adatbázis szerkezet és a DOS-Windows operációs rendszereken való futtathatóság jellemezte a második generációs kereső szoftvert. Nem keveset izgultunk mi is az akkori nagy hisztéria, az „Y2K probléma” miatt. Abban az időben minden informatikus rettegett az ezredfordulótól, nem tudva, milyen hibák léphetnek fel. Mi sem voltunk ebben kivételek, izgultunk, volt is pár apróbb fennakadás, de sikerült nagyobb baj nélkül az év váltás.

UNIX TradeLine 2.0
UNIX TradeLine 2.0

2001

 • 3 milliárd forint forgalom
 • 44 db szállító jármű
 • 241 fő létszám

GYORSAN NÖVEKEDTÜNK, A FRANGEPÁN UTCAI KÖZPONT SZŰKÖSSÉ VÁLT, ÍGY ÁTÉPÍTETTÜK. MEGJELENT AZ INFORMÁCIÓS MAGAZINUNK, A HÍRMIX, MAI NEVÉN INFOMIX

Mégis sikerült kinőni a központot
2001-ben külső és belső átalakuláson ment át a Frangepán utcai központ. Csupán hét év telt el az adás-vételi szerződés aláírása óta, és bekövetkezett az, ami az ingatlan vásárlásakor elképzelhetetlennek tűnt. A cég kinőtte ezt a telephelyét is. Szerencsére ezen a ponton még volt lehetőség a bővítésre. A régi épületet kiszélesítettük, majd a megnövekedett alapterületre egy újabb szintet építettünk. A változtatásoknak köszönhetően a raktár 1 800 m2-rel bővült, ezáltal további 100 000 db termék elhelyezésére nyitott lehetőséget. Ezen felül beépítésre került 150 méter futószalag, az áru könnyebb és gyorsabb mozgatása érdekében.

Persze ez az építkezés sem ment zökkenő mentesen. Ekkor is előfordult, hogy nyakunkba folyt az eső, és amikor az iroda közepén borult ki a betonos talicska, akkor nagyon morcosak voltunk. De a végeredmény mindenért kárpótolt mindenkit. Sokkal kényelmesebb lett a munkahelyünk.

A Frangepán utcai központ bővítése (2001.)
A Frangepán utcai központ bővítése (2001.)
A Frangepán utcai központ bővítése (2001.)
A Frangepán utcai központ bővítése (2001.)
A Frangepán utcai központ bővítés után (2001.)
A Frangepán utcai központ bővítés után (2001.)
A Frangepán utcai központ kibővítése és modernizálása (2001.)
A Frangepán utcai központ kibővítése és modernizálása (2001.)
A Frangepán utcai központ kibővítése és modernizálása (2001.)
A Frangepán utcai központ kibővítése és modernizálása (2001.)
A Frangepán utcai központ kibővítése és modernizálása (2001.)
A Frangepán utcai központ kibővítése és modernizálása (2001.)

Marketing tevékenységünkben fontos mérföldkő, hogy 2001-ben útjára indítottuk a vállalat információs magazinját, a „HÍRmix” újságot, amit mai nevén „INFOmix” néven ismerünk. A kiadvány mind tartalmi és arculati szempontból is egy minőségi kiadvány, mely 2001-ben Magyarországon és Romániában összesen 12 000 db-os példányszámban jelent meg. Azóta is minden hónapban megjelentetjük, ezen a magazinon keresztül is értesítjük partnereinket akcióinkról, új termékeink bevezetéséről és a változásokról. A INFOmix terjesztése saját logisztikai hálózatunkon keresztül zajlik, a kiszállítóinkon keresztül juttatjuk el partnereinkhez, de természetesen megtalálhatóak a kirendeltségeinken is.

Az első HÍRmix magazin (2001.)
Az első HÍRmix magazin (2001.)
A HÍRmix újságot követő INFOmix kiadványok
A HÍRmix újságot követő INFOmix kiadványok

2002

 • 3 milliárd forint forgalom
 • 52 db szállító jármű
 • 239 fő létszám

EZ AZ IDŐSZAK VOLT A SZERVEZETFEJLESZTÉS KORSZAKA. ROMÁNIA UTÁN SZERBIÁBAN, BELGRÁDBAN IS NYITOTTUNK KIRENDELTSÉGET.

Az organikus fejlődés időszaka
A 2002-2004. közötti időszakban a mennyiségi fejlesztés volt a fő cél, a növekedés. Jártuk a kiállításokat, bővítettük választékunkat, és persze nyitottuk az újabb üzleteket. 

Frankfurti autószalon (2002.)
Frankfurti autószalon (2002.)

Közben fejlesztettük belső szervezetünket, hiszen rohamosan nőtt létszámunk. Ebben az időszakban léptünk be a „több száz fős cég” méretbe. Hogy tényleg egy csapatként tudjunk működni, rendszeresen tartottunk csapatépítő foglalkozásokat, bulikat, értekezleteket, és persze versenyeket is rendeztünk.

Csapatépítő tréning
Csapatépítő tréning
Csapatépítő tréning
Csapatépítő tréning
Csapatépítő tréning
Csapatépítő tréning
Értékesítési verseny és negyedéves értekezlet díjátadója
Értékesítési verseny és negyedéves értekezlet díjátadója

Ekkor egy újabb ország irányába próbálkoztunk, Szerbia fővárosában, Belgrádban is nyitottunk üzletet, majd még több szerbiai városban. Déli szomszédunk területe, népessége és közelsége nagy perspektívát jelentett.

Mint a későbbiekben kiderült, ez sem a legjobb döntéseink egyike volt, pár év próbálkozás után ki is vonultunk erről a piacról. 

2005

 • 6 milliárd forint forgalom
 • 87 db szállító jármű
 • 489 fő létszám

SOK MINDEN TÖRTÉNT EBBEN AZ ÉVBEN.

 • Az előző évben Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, mi pedig ebben az évben az ATR csoporthoz!
 • Tovább léptünk az erdélyi területről, és megnyitottuk bukaresti raktárunkat.
 • Megreformáltuk a készletgazdálkodásunkat, bevezettük a statisztikai alapú törzskészlet gazdálkodást.
 • Az utángyártott alkatrészek mellett megkezdtük a gyári alkatrészek forgalmazását is.
 • Ebben az évben jelent meg az első UNIX naptár is, ami azóta egyik védjegyünkké vált.

Kinyílt a világ

ATR

15 év kitartó munka elismeréseként meghívást kaptunk a világ legnagyobb autóalkatrész nagykereskedőit tömörítő szervezetébe, az ATR (Auto Teile Ring) bevásárló csoportba. Erről a szervezetről tudni kell, hogy általában minden országból csak egy, az általuk legjobbnak ítélt magántulajdonú céget fogadják köreikbe. Ettől vált igazi elismeréssé az invitálás, egyben jól mutatja a cég meghatározó piaci szerepét is.

Az ATR csoport tagsági szerződésének aláírása (2005.)
Az ATR csoport tagsági szerződésének aláírása (2005.)
Az ATR csoport tagsági szerződésének aláírása (2005.)
Az ATR csoport tagsági szerződésének aláírása (2005.)

2005 utolsó napjaiban pedig megnyitottuk a bukaresti elosztó központunkat, mely köré később az évek során több tucat, ebből a központból kiszolgált kirendeltséget is felsorakoztattunk.

Az első elosztó központunk Bukarestben (2005.)
Az első elosztó központunk Bukarestben (2005.)
Az első bukaresti elosztó központunk (2005.)
Az első bukaresti elosztó központunk (2005.)

A kereskedelemben a sikeresség kulcsa az, hogy mennyire komplex egy cég szolgáltatása. A mi célunk a szervízek teljeskörű ellátása, azt jelenti, hogy egy autóhoz az első és hátsó lökhárító között minden alkatrészt tudjunk biztosítani, a lehető legjobb eléréssel és szolgáltatás csomaggal. Ezért az utángyártott szokásosan kopó-törő alkatrészek mellett elkezdtük a gyári alkatrészek beszerzését is. Évek alatt a gyári alkatrész beszerzés egy komoly üzletággá növekedett és a saját fejlesztésű vállalatirányítási rendszerbe integrált több millió eredeti cikkszámnak köszönhetően lehetőség nyílt arra is, hogy szervíz vevőink saját maguk rendeljék meg a szükséges alkatrészt.

Autómárkák

Közben a kirendeltségeink készletgazdálkodását is modernizáltuk, optimalizáltuk, és teljes körűen automatizáltuk. Korábban a helyi kirendeltség vezető feladata volt a készlet összeállítása, optimális szinten tartása. Ez ekkora választék és készlet mellett már nem volt fenntartható, ezért kidolgoztam egy statisztikai modellt. Persze ez sem ment döccenők nélkül, a „kísérleti nyúl” a III. kerületi kirendeltség volt. Az itt dolgozók nem örültek neki, amikor egy hiba miatt a rendszer visszáruba tette a teljes készletüket. Azonban átléptünk ezen is. A rendszer bevezetése után sokkal jobb szolgáltatást tudtunk nyújtani az összes üzletünkből.

2005-ben próbaképpen elindítottuk az UNIX Naptár projektet. Exkluzív kiadványunk olyan sikert aratott vevőink körében, hogy azóta is minden évben elkészítjük, év végén pedig partnereinket megajándékozzuk vele.

Az első UNIX naptár (2005.)
Az első UNIX naptár (2005.)

2006

 • 9 milliárd forint forgalom
 • 143 db szállító jármű
 • 535 fő létszám

ALAPOSAN BERÚGTUK A BERUHÁZÁSI MOTORT. 2,6 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ FEJLESZTÉST VÉGEZTÜNK EBBEN AZ ÉVBEN.

 • Saját belső szállítást alakítottunk ki 6 darab emelőhátfalas man kamionnal, a vevői kiszállítást pedig 40 darab új Volkswagen Caddyvel erősítettük.
 • Bevezettük a napközbeni szállítást, mely a szektorban akkor egyedülálló volt.
 • Megreformáltuk az IT működést. üzleteinket átállítottuk terminál szereveres működésre, ezáltal teljesen online lett a kapcsolatunk üzleteinkkel.
 • 28 db új márkával szélesítettük a palettánkat, a meglévő beszállítóktól pedig több, mint 50 000 db új cikkszámot vettünk raktárra.
 • Jelentősen bővítettük a saját, „UNIX” márkanév alatti termék választékot
 • Módosult a cégnév, az UNIX-TRADE kft. immáron UNIX Autó Kft.
 • Létrejött a vállalat belső képzési rendszere UNIX akadémia néven.
 • 6 év után ismét megrendezésre került a vevőtalálkozó a Hungaroringen. itt debütált az új vevőkártya rendszer.

Az én alap filozófiám mindig is az innováció volt:
Az év elején számot vetettem azzal, melyek az erősségeink, amikre alapozni tudunk, és mik a gyengeségeink, amiken javítani kell. Akadtak problémák bőven, például a versenytársak választékban utol értek minket, rendszeresen bicsaklott a szállításunk, kollégáink sok esetben nem voltak a toppon, rengeteg kiszolgálási panaszt kaptunk. Úgy éreztem, itt a pillanat egy alapos átrendezésre, stabilizáció kell, és akkor lesz lehetőség egy nagyobb előre lépésre. Úgy döntöttem, idén neki ugrunk, leszegjük a fejünket, lesz, ami lesz, de minden csorbát kiköszörülünk. 

Így a 2006-ban végrehajtott fejlesztések szakmánkban példa nélküliek voltak. Ebben az évben kizárólag fejlesztésre 2,6 milliárd forintot költöttünk. Ehhez persze egy komoly hitelt is fel kellett vennünk, ami ebben az iparágban akkor már hazárdőrködésnek számított.  

Az elmúlt évek folyamán sokat küzdöttünk a külsős szállítmányozó cégekkel, sokszor késett a szállításunk a hibájukból. Ezért úgy döntöttem, ezt a területet is saját kézbe vesszük, hogy vevőinknek stabil és kiszámítható szolgáltatást nyújtsunk. Meg akartuk szüntetni a kiszolgáltatottságot, ezért nem vártunk tovább, a szektorban elsőként, teljesen saját kézben lévő szállítási rendszert alakítottunk ki. 

Bár tagadhatatlanul költségesebb megoldás, mint a bérfuvarozás, hiszen sok üresjáratot kell teljesítenünk, de a megbízható kiszolgálása érdekében felvállaltuk a többlet költségeket. Beruháztunk 6 db új, emelőhátfalas MAN kamionra és a szükséges egyéb kellékekre. Emellett 40 db új Volkswagen Caddy típusú kisáruszállító autót állítottunk hadba a régi, már üzembizonytalan autók lecserélése érdekében.

Ezekkel a lépésekkel stabilizáltuk szolgáltatásunkat, ezáltal pontos, kiszámítható és megbízható beszállítóként tudtunk megjelenni vásárlóink felé.

Saját éjszakai szállításhoz új MAN kamionok (2006.)
Saját éjszakai szállításhoz új MAN kamionok (2006.)
A kiszállítás fejlesztéséhez új VW Caddy autók, első 60 db-os beszerzés a cég életében (2006.)
A kiszállítás fejlesztéséhez új VW Caddy autók, első 60 db-os beszerzés a cég életében (2006.)

A tavasz folyamán átalakítottuk készletgazdálkodásunkat, jelentősen megnöveltük kirendeltségeink készleteit, így javítva a termékink elérhetőségét. Emiatt a legtöbb, már üzemelő kirendeltségünket el kellett költöztetni, de ezeket a változtatásokat az UNIX csapat szinte „észrevétlenül” oldotta meg. Sehol nem kellett a költözés idejére bezárni, mindenhol folyamatos kiszolgálást tudtunk biztosítani. A megnövelt járműparkkal egy újabb vásárlói elégedettséget célzó változtatást indítottunk útjára. 

Az iparágban elsőként az addigi egyetlen, éjszakai szállítás mellé beiktattunk egy délelőtti szállítást is, így partnereink a központi készletből rendelt termékeket még a délelőtti órákban meg tudták kapni. Ettől az egész országban jelentősen felgyorsult az autók javítása. Ha valaki reggel beadta az autóját egy szervízben, megrendelték hozzá az alkatrészt, délután már szerelhették be, este pedig el is vihette a kocsit a tulajdonosa.
     
Míg a raktározásban a nagy készletek kihelyezésével a decentralizáció volt a fő irány, addig az informatikában egyfajta centralizáció történt a terminál szerver alapú rendszer bevezetésével. Első lépésként vásároltunk egy nagyteljesítményű központi szerver farmot, melyhez bérelt vonalakon a kirendeltségeink csatlakoztak. Így helyi program telepítése nélkül, egy központi adatbázist használva, teljesen online lett a rendszer. Kezdetben ez sok hibával üzemelt, hiszen olyan technológiákkal kísérleteztünk, melyek az üzleti világban akkor még gyerekcipőben jártak. Nekünk sem volt tapasztalatuk ebben, de még a komoly szakemberek is csak tapogatóztak, hiszen maga az RDP technológia is vadonatúj volt még ekkor. A végeredmény viszont egy megbízhatóan üzemelő, korában úttörő és modern informatikai rendszer lett.

Termékpalettánk már ekkor is az egyik legszínesebb és legszélesebb volt a piacon. 2006-ban azonban ezt is sikerült jelentősen továbbfejleszteni. A meglévő kínálatot megfejeltük további 28 új márkával, és ezen felül a régi beszállítóink portfóliójából is több, mint 50 000 db új cikkszámot vezettünk be. Így 2006-ban a rendszerünkben már közel fél millió féle alkatrész volt megtalálható.

Márkanevek

Tovább bővítettük a saját névvel fémjelzett termékek repertoárját is. Az UNIX márkanév már létezett 1996. óta , de ebben az évben vezettük be az új kenőanyag családunkat, mely immár négyféle minőségben, a hazai piacon fellelhető autótípusok kétharmadához nyújtott kiváló alternatívát. Szintén új termékként jelentek meg az UNIX kerékcsapágyak. A saját névvel ellátott termékek a legjobb ár-érték arányt képviselik a piacon, minőségi kompromisszum nélkül.

Az UNIX olaj portfólió (2006.)
Az UNIX olaj portfólió (2006.)

Az első 15 év után már bizonyossá vált, hogy az autóalkatrész kereskedelem jelenti a vállalat jövőjét, ezért szerettük volna, ha erre utal a cég neve is. Szakítottam időt arra, hogy letudjam az átnevezési procedúrát, így 2006-tól az Unix-Trade Kft. átalakult UNIX Autó Kft.-re. Ezzel párhuzamosan a romániai leányvállalat neve is UNIX Autó SRL lett.

UNIX Akadémia

A cég növekedése és piaci pozíciójának erősödése egyre inkább véleményformáló hatást gyakorolt a piacra. A vállalat nívóját meghatározó tény volt az értékesítő kollégák szakmai felkészültsége. Ezért létrehoztunk egy belső képzési rendszer, melyet UNIX Akadémiának neveztünk el. Komoly oktatási stratégiával és célirányos képzésekkel sikerült igazi értéket teremtenünk ezen a területen is. Ezeket a változásokat egy nagy céges összejövetelen prezentáltuk kollégáinknak: 

Az UNIX Akadémiai képzési rendszer bemutatása (2006.)
Az UNIX Akadémiai képzési rendszer bemutatása (2006.)

Még ugyanebben az évben megrendeztük a 6 évvel korábban nagysikerű HUNGARORING vevőtalálkozót. A sokszínű program lehetőségek ezen a rendezvényen is adottak voltak, hogy mindenki találjon kedvére valót. Itt került bemutatásra az új vevőkártya rendszerünk, melynek legfontosabb feladata az ügyfelek kedvezményeihez történő jogosulatlan hozzáférések megakadályozása volt.

Hungaroring UNIX vevőtalálkozó (2006.)
Hungaroring UNIX vevőtalálkozó (2006.)
Hungaroring UNIX vevőtalálkozó (2006.)
Hungaroring UNIX vevőtalálkozó (2006.)

Az iparágban eddig példátlan volt, hogy egy év alatt valaki akkora összeget költsön el fejlesztésre, mint akkor a mi cégünk, így markáns változtatások történtek a 2006-os évben. Bár a beruházás több évre elosztva is sok lett volna, a csapatunk mégis képes volt a forgalom dinamikus növekedése mellett megugrani ezt az igen magas lécet.

2007

 • 11 milliárd forint forgalom
 • 284 db szállító jármű
 • 662 fő létszám

EGYETLEN ÉV ALATT KÉT ORSZÁGBAN 16 ÚJ TELEPHELLYEL GYARAPODOTT A CÉG.

Bevezettük az UNIX Autókártya programot az autó tulajdonosok számára.
Ezzel párhuzamosan elindult az UNIX road show, melynek célja az autókártya program és a szolgáltatások népszerűsítése.

A hálózatfejlesztés éve
A 2006-os logisztikai és szállítási fejlesztésekre alapozva 2007-ben minden eddiginél nagyobb méretű hálózat fejlesztésbe kezdtünk, a magyarországi és romániai területen egyaránt. Egyetlen év alatt mind a két országban 8-8 új telephellyel gyarapodtunk.

A megnövekedett létszám és a sok üzlet nagyobb felelősséget jelentett, hatékonyabb irányítási rendszert követelt, ezért átalakítottuk a felsővezetésünk struktúráját. Kialakítottuk a „Területi vezető”, mint az egyes régiók tevékenységét felügyelő és irányító vezetői szintet. Magyarországon öt, Romániában négy rátermett kolléga között osztottuk fel az országokat.

Miután a viszonteladók és szervízek számára 2006-ban elindítottuk az „UNIX Partner kártya” rendszert, ebben az évben az autó tulajdonosok számára vezettük be az „UNIX Autókártya” programot. Ez az autó tulajdonosok törzsvásárlói kártya rendszereként működik, számtalan előnyt nyújtva használójának. 

Az első UNIX Autókártya (2007.)
Az első UNIX Autókártya (2007.)

Az Autókártya programunk és szolgáltatásaink népszerűsítésére ebben az évben elindítottunk saját, nagyszabású Road Show kampányunkat.

Amerikából importáltunk egy legendás típusú igazi amerikai Peterbilt kamiont, amit „Show Truck” stílusban építettünk át. Kamionunk tavasztól őszig járta a két országot, lehetőséget biztosítva a leendő és már meglévő ügyfelek autóinak ingyenes átvizsgálására. Ebben nagy segítséget jelentettek partnerszervizeink, akik szakértelmükkel garantálták a cégünktől már megszokott magas színvonalat. Látogatóink megismerhették tevékenységünket, a helyi kirendeltségeinket és kollégáinkat is.

Országos UNIX Road Show (2007.)
Országos UNIX Road Show (2007.)
Országos UNIX Road Show (2007.)
Országos UNIX Road Show (2007.)

2008

 • 14 milliárd forint forgalom
 • 338 db szállító jármű
 • 785 fő létszám

ELKÉSZÜLT AZ UNIX TRADE LINE® SZOFTVER NEGYEDIK GENERÁCIÓJA, EGYBEN MODERNIZÁLÓDOTT A WEBSHOP SZERKEZETE ÉS FELHASZNÁLÓI FELÜLETE.

Közben véglegesen kinőttük a Frangepán utcai központot, ezért új területet kerestünk a Logisztikai központ építéséhez

Ismét megújultunk
Rohamléptekben fejlődött az informatika és már ekkor látszott, hogy a jövőben ez lesz mindennek az alapja, mi pedig igyekeztünk élen járni az új technológiák bevezetésében. Ennek apropóján a 2008-as évben elkészült az UNIX Trade-Line® 4. generációja. Kategóriájában korszakalkotónak nevezhettük, mert modern adatbázis struktúra, teljesen online működés, kis helyigény és egyszerű használat jellemezte. Méltó utódja lett elődjeinek és tovább erősítette vezető helyét a hazai alkatrész katalógusok között.

Az új szoftverrel párhuzamosan megújult a weboldalunk Web Shop része. A felület a partnereink dolgát megkönnyítendő, a Trade-Line® programból már ismert működést implementálta webes környezetbe.

Elkészült a TradeLine<sup>®</sup> szoftver 4. generációja (2008.)
Elkészült a TradeLine® szoftver 4. generációja (2008.)
Elkészült a TradeLine<sup>®</sup> szoftver 4. generációja (2008.)
Elkészült a TradeLine® szoftver 4. generációja (2008.)

Romániában a logisztika felgyorsítása érdekében a bukaresti logisztikai központunkat átköltöztettük a belvárosba. Könnyebben elérhetővé váltak a fővárosi kirendeltségek, ezzel többszöri szállítást tudtunk számukra biztosítani.

Magyarországon pedig bekövetkezett az 1994-es költözéskor elképzelhetetlennek tűnő esemény: A cég Frangepán utcai telephelyét véglegesen kinőtük, nem is akárhogy, a hozzá tartozó három külső raktárral együtt. Napirendre került egy új logisztikai központ építése, amihez már ebben az évben intenzíven kerestük a megfelelő területet. 

Közben viszont kibontakozott egy hitelezési világválság, ami kérdőjelessé tette fejlesztéseinket. Végül nagy kockázatot vállalva, az év utolsó napjaiban, karácsony és újév között a IX. kerületben megvásároltunk egy 40 000 m2-es telket, ahová a cég új logisztikai központját álmodtuk meg. 

Sokan mondták, hogy ebbe bele fogunk bukni, a válság kezdetén, amikor még nem lehet tudni, mi lesz abból, nem kellene ekkora beruházásba belefogni. Nagyon nehéz döntés volt erre az útra rálépni, sok álmatlan éjszakám volt a döntés előtt is, de utána meg még több. Rettentően nyomasztó volt, hogy mi lesz, ha ez nem sikerül befejezni, vagy valami félre megy. Hónapokig-évekig tartó bizonytalanság vette kezdetét. 

Ráadásul a telek vásárláskor ez is egy elhagyatott és elhanyagolt terület volt, akár csak a Frangepán utcai központ annak idején, a bejáráskor ez a terület sem mutatott vidámabb képet. Elsőre is látszott, nem kevés munka áll előttünk, hatalmas a projekt, és biztos, hogy ezzel is lesz bajunk bőven. Hát volt is...

Timót utcai telek első bejárása (2008.)
Timót utcai telek első bejárása (2008.)
Timót utcai telek első bejárása (2008.)
Timót utcai telek első bejárása (2008.)
Timót utcai telek első bejárása (2008.)
Timót utcai telek első bejárása (2008.)
Timót utcai telek első bejárása (2008.)
Timót utcai telek első bejárása (2008.)
Timót utcai telek első bejárása (2008.)
Timót utcai telek első bejárása (2008.)

2009

 • 17 milliárd forint forgalom
 • 385 db szállító jármű
 • 830 fő létszám

TOMBOLT A 2008-BAN INDULT GAZDASÁGI VILÁGVÁLSÁG, MI PEDIG TELJESEN ILLOGIKUS MÓDON TÖRTÉNELMÜNK LEGNAGYOBB BERUHÁZÁSÁBA FOGTUNK, LOGISZTIKAI KÖZPONTOT ÉPÍTETTÜNK. EZEN KÍVÜL MÉG A ROMÁNIAI CÉGKÖZPONTUNKAT IS KÖLTÖZETTÜK

Az év elején elindult a Logisztikai központ tervezése, majd rögtön utána maga az építkezés. A következő két év, a 2009. és 2010. meghatározó, központi eleme ez az építkezés és a költözés volt.

Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)
Új UNIX Logisztikai Központ építése a IX. kerületi Timót utcában (2009-2010.)

Romániai vállalatunk Cégközpontja Kolozsváron van, amit ebben az évben elköltöztettük, hogy impozánsabb környezetben működhessen tovább. 2009-ben már 59 üzletünk működött Magyarországon és Romániában együttesen.

A kolozsvári központ új helyre költözött (2009.)
A kolozsvári központ új helyre költözött (2009.)
A kolozsvári központ új helyre költözött (2009.)
A kolozsvári központ új helyre költözött (2009.)

Közben nagy erőkkel szélesítettük portfóliónkat is. Főleg az UNIX márkanév alatt futó saját márkás beszerzésünkre koncentráltunk. A már meglévő UNIX cikkcsoportok mellé olyan új termékek kerültek, mint a lengéscsillapító, féktárcsa, szűrő, vezérműszíj feszítő csapágykészlet.

2010

 • 21 milliárd forint forgalom
 • 443 db szállító jármű
 • 989 fő létszám

AZ ÉV ELSŐ FELÉBEN ELKEZDŐDÖTT AZ UNIX PARTNER SZERVIZ (ÉS A KAPCSOLÓDÓ KÁRTYA ELFOGADÓ) HÁLÓZAT KIÉPÍTÉSE.

Az év végén pedig elkészült a 15 000 m2 alapterületű, közel 4 hektáros területen elhelyezkedő új Logisztikai központ. Az iroda blokk mellett három önálló, „A-B-C” névvel elnevezett csarnokból áll. Az egy év alatt megvalósult projekt 7 millió eurós beruházás eredményeként jött létre, a cég eddigi legnagyobb befektetéseként.

A 2010-es esztendőben több meghatározó esemény is történt. A nagy sikert arató UNIX Autókártya programunk következő lépéseként megkezdődött az UNIX Partnerszerviz és kártya elfogadó-pontbeváltó hálózatunk kiépítése. Szándékunk az volt, hogy egy olyan szervizhálózatot építsünk ki, mely méltó az UNIX által képviselt színvonalhoz. Kizárólag olyan partnereket kerestünk meg, akik teljeskörű szolgáltatással rendelkeznek, illetve megfelelnek az általunk támasztott komoly minőségi elvárásoknak. Az év végére már közel 20 Partnerszervízünkben lehetett elérni az UNIX Autókártya által nyújtott előnyöket

A Káplár Autószerviz felavatása (2010.)
A Káplár Autószerviz felavatása (2010.)
Az Autó Garázs Kft Békéscsabai szerviz felavatása (2010.)
Az Autó Garázs Kft Békéscsabai szerviz felavatása (2010.)

2010. októberében átadásra került Budapest IX. kerületében az új, 15 000 m2 alapterületű, közel 4 hektáros telken elterülő logisztikai központunk. Az alig egy év alatt megvalósult projekt egy 7 millió eurós beruházás eredményeként jött létre, a cég eddigi legnagyobb befektetéseként. Ekkor azt hittem, vége a bizonytalanságnak, sínen vagyunk, sikerült befejezni, már csak be kell költözni.

Beköltözés az új Logisztikai Központba (2010.)
Beköltözés az új Logisztikai Központba (2010.)
Beköltözés az új Logisztikai Központba (2010.)
Beköltözés az új Logisztikai Központba (2010.)

És ekkor következett a cég történetének legnagyobb közös megmozdulása, a Frangepán és Fáy utcai raktárak árukészletének átköltöztetése. Ebben is nagy volt a bizonytalankodás, mi lenne a jó a költözéshez, egy fokozatos átpakolás, vagy „egy nagy megmozdulás”. A fokozatosság ellen erős érv volt, hogy addig vevőinket nem tudnánk a megszokott módon kiszolgálni, és a fennakadások miatt biztos, hogy sok vevőnket elvesztenénk. Így végül az egy nagy „hórukk” lett a metodika.

Az október 15-i hétvégét néztük ki a mutatvány végrehajtására, és a magyarországi dolgozóinkat alkalmi bérelt munkaerővel kiegészítve, egy két és fél napos, péntek estétől vasárnap estig tartó, non - stop műszakban akartuk a költözést végrehajtani. 

A költözés számokban: 

 • 850 ember
 • 45 900 munkaóra
 • 68 db teherautó, melyek darabonként 12x fordultak, összesen több, mint 800 forduló
 • 12 000 db felhasznált raklap
 • 600 000 féle autóalkatrész
 • 5 000 000 db megmozgatott termék
 • 3 800 db elfogyasztott szendvics
 • 3 000 pohár üdítő

Költözés

Költözés

Költözés

Költözés

Költözés

Költözés

Költözés

Költözés

Költözés

És ez majdnem tökéletesen sikerült is, mindössze két nap alatt átkerült minden termék az új logisztikai központba, ez idáig rendben is volt.

De sajnos ez a költözés sem ment döccenő nélkül. Mindent részletesen megterveztünk, még a raklapok alá külön gurítható acél keretet is gyártottunk, hogy ne kelljen a raklap emelőkkel kínlódni, gördülékeny legyen az anyagmozgatás. Eleinte minden ment is hibátlanul, sikerült mindent lepakolni, összecsomagolni és átszállítani is, a terv szerint. Vasárnap délelőttre már minden áru ott volt az új Logisztikai központban, részben már be is tárolva, részben még az udvaron, betárolásra várva. Na és ekkor jött a bibi, egyszer csak elkezdtek betelni a kijelölt tárhelyek! 

Mint utólag kiderült, a tervezés során, a tárhely térfogat meghatározásnál egy számítási hibát vétett az a kollégánk, aki a tárhely kiosztást tervezte. Így hiába a nagyobb épület, kevés volt a tárhely. 

Ekkor sajnos elhangzott a legrosszabb mondat, ami egy raktárban történhet: „Ide nem fér, rakjátok le valahová…” És le is rakták, de nyilvántartást már nem vezettek erről, ennek pedig a következménye az lett, hogy készletünk jelentős részéről fogalmunk sem volt, hogy hol található. Az áru egy része bent a csarnokokban, raklapokon, dobozokban, vegyesen, és ez volt még a jobbik rész, mert egy része kint maradt az udvaron. Ebből pedig egy több hónapos raktári káosz lett, szörnyű körülményekkel. És hát mikor kezdjen esni a hó is, ha nem akkor…

Minden rosszban van valami jó, így rákényszerültünk, hogy újra gondoljuk a nyilvántartási rendszerünket, gyökeresen átalakítsuk, hogy ilyen helyzetekre is felkészüljünk. Hirtelen ötlettől vezérelve egy egyedi azonosítón alapuló rendszert álmodtam meg, amit pár hét alatt sikerült leprogramozni, majd bevezetni. A mai napig ezt használjuk, és szakmánkban egyedülálló,  tökéletes részletességű „termék életút” történetet biztosít, minden egyes darabról. 

Közben persze rohamtempóban vásároltunk és építettünk új polcrendszereket, így végül pár hónap alatt sikerült egy sokkal jobb rendszert kialakítanunk, mint ami a szakmánkban addig bárhol működött. Ez persze rengeteg munka volt, éjjel-nappal folyamatokat terveztünk, fejlesztettünk, programoztunk, ez sem volt egy könnyű időszak… De végső soron ebből a katasztrófának indult káoszból is sikerült versenyelőnyt kovácsolnunk, sikerült a magunknak okozott problémát a saját javunkra felhasználni, a mi oldalunkra állítani, általa fejlődni. 

Megint csak igazolást nyert a népi mondás: 

„A kudarcainkból tanulunk, azok erősítenek, a sikereink csak az egonkat növelik…”

Szóval kell a kudarc, mert az erősít. Az elkészült végeredménnyel persze már boldogok voltunk, ebben az óriási, új raktárban olyan termékpaletta bővítés vált lehetővé, melyekkel újra nagyot léphettünk előre.

A Logisztikai Központunk átadás után (2011.)
A Logisztikai Központunk átadás után (2011.)

Továbbra is nagy hangsúlyt fektettünk a munkatársak képzésére, ezért az UNIX Akadémia egy része ide költözött.

2011

 • 23 milliárd forint forgalom
 • 542 db szállító jármű
 • 1077 fő létszám

MEGALAPÍTOTTUK A SZLOVÁKIAI LEÁNYVÁLLALATOT, UNIX AUTO S.R.O. NÉVEN, AZ ELSŐ KIRENDELTSÉGE KOŠICE (KASSA) VOLT. EBBEN AZ ÉVBEN SZÜLETETT MEG AZ UNIX AUTÓ ETIKAI KÓDEXE IS.

Az év második felére teljesen rendbe jöttek a logisztikai folyamataink. Mivel már elég stabilnak éreztem a céget egy újabb nagy lépésre, megalapítottam a szlovák leányvállalatot.

Košice kirendeltség (2011.)
Košice kirendeltség (2011.)

Ekkor lépte át a cég létszáma az 1 000 főt. Már több mint 70 üzletünk volt több országban, az éves forgalom pedig meghaladta a 20 milliárd forintot. Nagy cég lettünk, de közben azt láttam, hogy a piacon némelyik versenytársunk gátlástalan eszközökkel próbál előre törni. Mind morális, mind törvényi szemszögből vállalhatatlan módon, bármilyen módszerrel, csak előrébb kerüljön. Nem csak a versenytársaikkal szemben léptek fel így, de még a saját dolgozóikkal szemben is. Abban az időben rémtörténetek keringtek a szakmában a megigért, de ki nem fizetett prémiumokról, a vezetői visszaélésekről, a törvénytelen versenyeszközökről. 

Aggódtam, nehogy mi is ilyenné váljunk, hiszen nagy lett a szervezet, és nem tudtam mindenhol mindig jelen lenni. Ezért arra gondoltam, itt az ideje, hogy létrehozzunk egy iránymutató alapszabályt, ami a dolgozóknak és a vezetőknek is irányt mutat abban, miként viselkedjünk, ha ennél a vállalatnál dolgozunk. Egyáltalán mit is jelent nálunk az etikus viselkedés, hol vannak a morális határok. 

Így hát neki láttam Etikai Kódexet írni, amiben lefektettem az alapelveket, meghatároztam a vállalatunk alapértékeit, szervezeti kultúránk alapjait. Ebben megfogalmaztam azt is, milyen etikai határok azok, amiket nem léphetünk át. Ez a Kódex többek között irányt mutat abban, hogyan viselkedjünk, nem csak egymással a vállalatnál, de az utcán is, amikor a vállalatot képviseljük, sőt a versenytársainkkal való viszonyt is igyekeztem szabályozni. Lefektettem azt az alapelvet, hogy minden rendszerünknek -főleg a jutalmazási és büntetési rendszereknek- egyértelműnek, átláthatónak, és kiszámíthatónak kell lennie. A vezetők csak ezen elvek mentén alkothatnak szabályokat. Meghatároztam benne azt is, hogy bár mi is versenyzünk más vállalatokkal, ezt csak piaci eszközökkel tesszük. Akkor sem lépjük át a törvényesség határát, ha esetleg ők meg is teszik velünk szemben. 

Velünk például megtörtént, hogy versenytársunk illegális eszközökkel betört számítógépes rendszerünkbe, törvénytelen módon adatokat lopott tőlünk. Bár szilárd bizonyítékok alapján tettünk feljelentést, valahogy „elintézték”, hogy ne legyen nagyobb ügy az esetből, megúszták egy „figyelmeztetéssel”. 

A mi Etikai Kódexünkbe beleírtam, hogy a versenyzés során véletlenül sem lépünk át ilyen határokat. Kizárólag publikus, mások számára is elérhető forrásból származó információkkal dolgozunk, nem követünk el semmiféle törvénytelenséget, még adatgyűjtés területén sem.

Ezt a kódexet az évek során többször kellett módosítani, korszerűsíteni. Hiszen a Facebook, és a közösségi média elterjedése miatt később az azzal kapcsolatos irányelvek is bekerültek. Ha érdekli aktuális Etikai Kódexünk, itt meg tudja tekinteni… 

Etikai Kódex

Az Etikai Kódex leírásával párhuzamosan készítettem pár alap modult a rendszerünkbe, amik a további fejlődéshez, és ahhoz, hogy egységes szervezetként, szabályozott módon tudjunk működni, elengedhetetlenek voltak. Így születtek meg a „Tudásbázis”, a „Munkafolyamat leírások”, „Központi fájl archívum” és „Projekt nyilvántartó” program modulok. Ezek nélkül nem növekedhetett volna a szervezet tovább, az már káoszhoz vezetett volna, ekkora tömegben a szájról-szájra információ és tudás terjesztés nem működik.

Mivel alapvetően jól működtünk, és minden flottul ment, az év végét egy hatalmas ünnepi bulival zártuk Visegrádon.

Az év végi bulink a Hotel Visegrád szállodában (2011.)
Az év végi bulink a Hotel Visegrád szállodában (2011.)

2012

 • 30 milliárd forint forgalom
 • 663 db szállító jármű
 • 1280 fő létszám

A HÁLÓZATUNK 12 ÚJ KIRENDELTSÉGGEL BŐVÜLT, VALAMINT EBBEN AZ ÉVBEN LÉTRE HOZTAM ÚJ MÁRKÁNKAT, MELYHEZ A NEVEMET IS ADTAM. ÍGY LETT AZ ELNEVEZÉSE „A.Z. MEISTERTEILE” VAGYIS „ANTAL ZOMBORI MESTERI ALKATRÉSZEK”. 

Az A.Z. Meisterteile termékkört egy olyan hiánypótló prémium termék válogatásnak szántam, melyben kizárólag felső kategóriás, minőségi termékek kerültek összeválogatásra, és egységes megjelenésben kerülnek a piacra, megfizethető árszint mellett. A célom az volt, hogy egy felhasználónak ne kelljen több tucat alkatrész márkát megjegyezni. Például az olajból melyik a megbízható márka, a fékből mi a jó, vagy a lengéscsillapítóból mit érdemes választani stb. Azt akartam elérni, hogy legyen ebből egy jó minőségű, „gyűjtő márka”, mely lefedi a népszerű alkatrészek 80-90%-át, és minden eleme egyformán megbízható. 

A.Z. Meisterteile termékek

A márkához az induláskor külön képviselő csapat tartozott, az ő számukra speciális dekorral készítettünk autókat.

Az A.Z. Meisterteile képviselői autók egyedi dekorral (2015.)
Az A.Z. Meisterteile képviselői autók egyedi dekorral (2015.)

A marketing kamionunk is átalakult A.Z. Meisterteile köntösbe, és a következő években több rendezvényen is képviselte a márkánkat.

Az Automobil és Tuning Show kiállításon az A.Z. Meisterteile kamion (2018.)
Az Automobil és Tuning Show kiállításon az A.Z. Meisterteile kamion (2018.)
Az UNIX marketing kamion A.Z. Meisterteile köntösbe öltözve (2018.)
Az UNIX marketing kamion A.Z. Meisterteile köntösbe öltözve (2018.)
A Hungaroring pályán rendezett kamion versenyen az A.Z. Meisterteile kamion (2018.)
A Hungaroring pályán rendezett kamion versenyen az A.Z. Meisterteile kamion (2018.)
A Hungaroring pályán rendezett kamion versenyen az A.Z. Meisterteile kamion (2018.)
A Hungaroring pályán rendezett kamion versenyen az A.Z. Meisterteile kamion (2018.)

A.Z. Meisterteile kamion

Elsőként a kínálatban az A.Z. Meisterteile motorolajok lettek elérhetők, majd fokozatosan fejlődött a választék. Ma már több mint 50 000 féle alkatrészből áll. A márka bizonyította a koncepció életképességét, a 2021-es évben az eladott termék mennyisége meghaladta a 12 millió darabot. Ekkor már szinte a világ minden részén gyártanak A.Z. Meisterteile terméket, melyre egységesen 2 év garanciát vállalunk. Alkatrészek mellett műhely felszereléseket és szerszámokat is válogattunk be a márka alá, így nyújtva egy szervíznek teljeskörű megoldást, minden problémára.

Az évek során úgy bővítettük a termék választékot, hogy nem csak alkatrészek, hanem ruházati és divatcikkek is legyenek elérhetők A.Z. Meisterteile márkanéven. Ruházatban már az alsónadrágtól az elegáns zakóig teljes a választék, így természetesen ezek a termékek képviselik munkaruházati választékunk gerincét is.  Ezek mellett olyan egyéb cikkek is megtalálhatók, mint karórák, napszemüvegek, akár még telefontokok, strandpapucs és energiaital is. 

Nem titok az sem, hogy valamennyi termék az én ízlésvilágomat tükrözi. Minden alkalommal személyesen részt veszek ezen cikkek és gyártók kiválasztásában, de úgy gondolom, ez rám nézve kötelező is, ha már a nevemet adtam a márkához.

Ha szeretné megtekinteni a teljes AZMT Brand Shop választékot, kattintson a linkre! 

2014

 • 54 milliárd forint forgalom
 • 838 db szállító jármű
 • 1010 fő létszám

AZ ÉRTÉKESÍTÉSI HÁLÓZAT TOVÁBBI 16 KIRENDELTSÉGGEL BŐVÜLT. EBBEN AZ ÉVBEN NYITOTT MEG VÁLLALATUNK 100. KIRENDELTSÉGE A FŐVÁROS XI. KERÜLETÉBEN, VALAMINT AZ UNIX CAFÉ ÉTTERMÜNKET IS EKKOR NYITOTTUK MEG.

A 100. kirendeltség megnyitás egy komoly eredménynek számított, száz darab bármiből sok, hát még üzletből.

Az UNIX Autó 100. kirendeltség nyitása Budapest XI. kerületében (2014.)
Az UNIX Autó 100. kirendeltség nyitása Budapest XI. kerületében (2014.)
Az UNIX Autó 100. kirendeltség nyitása Budapest XI. kerületében (2014.)
Az UNIX Autó 100. kirendeltség nyitása Budapest XI. kerületében (2014.)
Az UNIX Autó 100. kirendeltség nyitása Budapest XI. kerületében (2014.)
Az UNIX Autó 100. kirendeltség nyitása Budapest XI. kerületében (2014.)

Komoly változást hozott mindennapjainkba az is, hogy elegünk lett a központi irodában a külsős büfé szolgáltatókból. Sok éven át volt kiadva egy kis konyha, de mindig csak kínlódás volt, sose voltunk elégedettek vele.

Egy napon, amikor megint valami nehezen emészthető ételt kaptunk, felforrt az agyam, és azt találtam mondani, „Az élet túl rövid ahhoz, hogy rossz kajákat együnk”. Ezzel a lendülettel váltottunk. Felbontottuk az aktuális vállalkozó szerződését, és hozzáfogtunk egy igazi, XXI. századi étterem kialakításához. 

Újabb építkezés, szakácsokat és felszolgálókat vettünk fel, immár saját állományba, csapatot építettünk. Megint csak jött a malteros talicska, és az egyéb napi örömök…

Épül az UNIX Café a Frangepán utcai központban (2014.)
Épül az UNIX Café a Frangepán utcai központban (2014.)

Alig pár hét múlva már meg is nyílt az UNIX Café, immár saját üzemeltetésben, és mi tudtuk tollba mondani recepteket, mit is szeretnénk enni, hogyan elkészítve, milyen minőségben. Egy egészen másik dimenzióba lépett étkezésünk, mindenki nagyon elégedett volt vele, éppen csak velem együtt sokan látványosan elkezdtek meghízni. Ez később odáig fajult, hogy emiatt külön diétás menüt is be kellett vezetnünk.

Elkészült az UNIX Café a Frangepán utcai központban (2014.)
Elkészült az UNIX Café a Frangepán utcai központban (2014.)

Az itteni konyha egyébként nem csak a központi irodát szolgálja ki, de meleg étellel látja el a Timót utcai Logisztikai Központban kialakított éttermet is, ami nagyban fokozta a komfortérzetet.

2015

 • 54 milliárd forint forgalom
 • 1275 db szállító jármű
 • 2364 fő létszám

ÚJABB 17 KIRENDELTSÉGET NYITOTTUNK. ELINDULT AZ ÚJ UNIX PARTNERKÁRTYA RENDSZER, ÉS MEGKEZDTE MŰKÖDÉSÉT A KÖZPONTI CALL CENTER SZOLGÁLTATÁSUNK.

2015 júliusában megújítottuk partnerkártya rendszerünket a szervizeink és a viszonteladóink kondícióinak védelme érdekében. Az új rendszernek köszönhetően a vásárlás során minden partnerünket egyedileg tudjuk azonosítani, így minden vásárló csak az őt megillető kedvezményben részesülhet. Használója a sorszámhúzó automatáknál egyedi sorszámot kap, így elősegíti a gyorsabb kiszolgálást.

UNIX partnerkártya

Ebben az évben kezdte meg működését a központi Call Center szolgáltatásunk. Magyarországon a 1405, Romániában pedig a 8649(UNIX) rövid számon lehet elérni. 
Az új kirendeltségeknek köszönhetően, Magyarországon már 83, Romániában 40, Szlovákiában pedig 5 helyen találkozhatnak UNIX kirendeltséggel a vásárlók.

2016

 • 64 milliárd forint forgalom
 • 1516 db szállító jármű
 • 2677 fő létszám

A FIGYELŐ MAGAZIN FÜGGETLEN SZAKÉRTŐKBŐL ÁLLÓ ZSŰRIJE ‘AZ ÉV MAGYAR VÁLLALATA’ DÍJJAL JUTALMAZTA CÉGÜNKET!

Egyik nap szólt a titkárnőm, hogy keresett valaki, mert nyertünk egy díjat, visszahívást vár. Volt már hasonló átverésben részem, így azt gondoltam megint csak egy hülyeség, nyertél egy díjat, itt-ott kell átvenni, és persze ennyit-annyit fizetni. Többször is kaptunk ilyen ajánlatot, de versenytársainkkal ellentétben sose fogadtunk el ilyet. Pénzért mi nem veszünk sem díjakat, sem elismerést. Azt mondtam a titkárnőmnek, hívd vissza és mondd meg, köszi, de nem kérjük. Pár perc múlva visszaszólt, hogy az úr erősködik, velem akar beszélni, ő Lakatos Péter, a Videoton egyik tulajdonosa. Hirtelen nem volt ismerős a név, de beütöttem a Google keresőbe, és egyből világos lett, ez most nem vicc. Lakatos Péter a Magyar Gyáriparosok Szövetségének alelnöke, ő biztos nem hülyéskedik ilyesmivel. Visszahívtam, és elmondta, hogy minket választott a Figyelő magazin független szakértőkből álló zsűrije az Év Magyar Vállalatának.

Hát így lettünk az Év Magyar Vállalata. Számomra az egyik legnagyobb megtiszteltetés volt a díj ünnepélyes átadása. Amikor október 14-én Futó Pétertől, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnökétől, valamint Lakatos Pétertől a Videoton vezérigazgatójától átvehettem a díjat, úgy éreztem magam, ahogy egy olimpikon érezheti magát, amikor a nyakába akasztják az aranyérmet. Ilyenkor egy élet főművét ismerik el, és pont ezt éreztem akkor, abban a pillanatban én is. A mai napig személy szerint is büszke vagyok erre a díjra, de persze ez nem csak az én munkám elismerése, hanem az egész csapatunk eredménye.

„Az Év magyar Vállalata” díj átadása (2016.)
„Az Év magyar Vállalata” díj átadása (2016.)
„Az Év magyar Vállalata” díj (2016.)
„Az Év magyar Vállalata” díj (2016.)

2017

 • 69 milliárd forint forgalom
 • 1677 db szállító jármű
 • 2849 fő létszám

KINŐTTÜK A RAKTÁRUNKAT, ÚJRA ÉPÍTKEZTÜNK A LOGISZTIKAI KÖZPONTBAN, ELKÉSZÜLT A „D-E” CSARNOK.

Pár éve, a logisztikai központ tervezésekor azt gondoltuk, hogy ezzel örök életre, és még utána is jó pár napra elegendő raktározási kapacitásunk lesz. Na ebben megint tévedtünk, ezt is sikerült kinőni. Korábban megvettük az egyik szomszédos telket és 2015-ben elkezdtük tervezni a bővítést. Egy év alatt felépült, majd 2017-ben használatba vettük az új, 10 000 m2-es csarnokot, így összesen már 25 000 m2-en működtünk. 

A Logisztikai Központ 10 000 m<sup>2</sup>-es bővítése, új áruátvétellel és magasraktárral (2017.)
A Logisztikai Központ 10 000 m2-es bővítése, új áruátvétellel és magasraktárral (2017.)

A kisebb csarnokba költözött az áruátvételünk, az új nagyobb csarnokban pedig egy modern, keskeny folyosós, 21 méter magas, félautomata magasemelésű targoncával működő raklapos tároló is helyet kapott. Csak ebben több ezer raklap árut tudunk raktározni. Különlegessége a rendszernek, hogy a targonca vezetőt is emeli a raklappal együtt, így akár 21 méter magasban is tud manipulációt végezni. Persze csak aki nem szédül…

Az új csarnokban lévő keskeny folyosós magasemelésű targonca rendszer (2017.)
Az új csarnokban lévő keskeny folyosós magasemelésű targonca rendszer (2017.)
Az új csarnokban lévő keskeny folyosós magasemelésű targonca rendszer (2017.)
Az új csarnokban lévő keskeny folyosós magasemelésű targonca rendszer (2017.)

2018

 • 78 milliárd forint forgalom
 • 1905 db szállító jármű
 • 3390 fő létszám

A K+F RÉSZLEGEN AZ „A.Z. SHUTTLE SYSTEM” AUTOMATA RAKTÁR FELJESZTÉS CÉLEGYENESBE FORDULT.

Már egy évtizeddel korábban, 2009-ben, amikor a logisztikai központot még csak terveztük, világossá vált, hogy a logisztikai piacon hiányzik egy olyan árukezelő rendszer, mely teljesen automatizálja az árukezelést. Bár van rengeteg automatizált raktári megoldás, a kicsitől a nagyig sokféle, de olyan, ami egy ilyen változatos árumixet, mint amilyen az autó alkatrész, emberi beavatkozás nélkül kezelne és szortírozna, nem létezik. 

Nekem eredetileg villanyszerelő és gépészmérnök a szakmám, van némi műszaki affinitásom, és persze alkotói vágyam is. Ezért ezen a problémán elgondolkoztam, majd úgy éreztem, itt egy újabb piaci rés, ráadásul volt is pár ötletem a megoldásra. 

Kezdetben a szabadidőmben a saját garázsomban „barkácsoltam” különböző szerkezeteket, kísérleteztem velük. Amikor már úgy éreztem, tényleg tudok ebben újat alkotni, érdemes mélyebben is foglalkozni a témával, megalapítottam a cég kutatási és fejlesztési részlegét, ahol már professzionális módon, egy garázs-műhelynél jobb feltételek mellett folyt a fejlesztés. Az első megoldást még UNIX Rob-X néven neveztem el, az évek során ennek több változata is készült.

Még a saját garázsomban barkácsolt első Rob-X ládaszállító és emelő robot kocsi (2009.)
Még a saját garázsomban barkácsolt első Rob-X ládaszállító és emelő robot kocsi (2009.)

A logisztikai központba költözés után a Frangepán utcában kiürült pár raktár. Az egyikben létre hoztunk egy prototípus gyártó műhelyt, és mellé egy mérnök irodát is berendeztünk. Itt ennek a rendszernek a fejlesztésén kezdtünk dolgozni, többféle struktúrát is építettünk, sok prototípus készült, és több szabadalmam is született a témában. 

Kutatás-fejlesztési iroda (2012.)
Kutatás-fejlesztési iroda (2012.)
A Mátrix-Rob-X szerkezeti fejlesztése
A Mátrix-Rob-X szerkezeti fejlesztése 
Futómű vezérlés elektronikai tesztelése
Futómű vezérlés elektronikai tesztelése
Kutatás-fejlesztés kísérleti műhely (2012.)
Kutatás-fejlesztés kísérleti műhely (2012.)
CNC megmunkáló központ (2012.)
CNC megmunkáló központ (2012.)
Az egyik legdrágább gépünk, a vízsugaras vágó (2012.)
Az egyik legdrágább gépünk, a vízsugaras vágó (2012.)

Volt, ami végül zsákutcának bizonyult, és volt olyan, ami bár nem volt zsákutca, de menet közben jött egy „még jobb ötlet”, így ejtettük azt a fejlesztési irányt. Azt azért megtanultam, hogy a kutatás-fejlesztés egy költséges és időt rabló munka, amiben egyáltalán nem garantált a végeredmény. Csak remélni lehet, hogy jó irányba haladunk és a végén profitálni tudunk egy adott fejlesztésből, de az esetek többségében sajnos ez nem így van.

A K+F részleg műhelyében készült sokadik Rob-X ládaszállító és emelő robot kocsi egyik prototípusa (2012.)
A K+F részleg műhelyében készült sokadik Rob-X ládaszállító és emelő robot kocsi egyik prototípusa (2012.)
A Logisztikai Központban épült teszt raktár, benne a láda kezelő robottal (2013.)
A Logisztikai Központban épült teszt raktár, benne a láda kezelő robottal (2013.)
A Logisztikai Központban épült teszt raktár, benne a láda kezelő robottal (2013.)
A Logisztikai Központban épült teszt raktár, benne a láda kezelő robottal (2013.)

Az első megoldásokat újabb ötletek követték. Pár év után már egy olyan új koncepció mentén kezdtünk el fejleszteni, mely magában a polcrendszerben végezte a teljes termék kezelést, a betárolást és kitárolást is. Ez a robot már saját vákuumos rakodó rendszerrel rendelkezett, tetszőlegesen mindhárom dimenzióban tudott mozogni egy polcrendszerben és önműködően pakolta be a tárhelyekre az árut, illetve vette ki onnan. A magával szállított ládákban kezelte a termékeket. Ezt a különleges 3D mozgást egy egyedi kialakítású emelőrendszer tette lehetővé, melyet akkor saját találmányomként szabadalmaztattam is. 

A K+F kísérleti műhelyben épült második generációs Mátrix Rob-X rakodó robot (2015.)
A K+F kísérleti műhelyben épült második generációs Mátrix Rob-X rakodó robot (2015.)
A K+F kísérleti műhelyben épült második generációs Mátrix Rob-X rakodó robot (2015.)
A K+F kísérleti műhelyben épült második generációs Mátrix Rob-X rakodó robot (2015.)
A K+F kísérleti műhelyben épült második generációs Mátrix Rob-X rakodó robot (2015.)

A részleg az automata raktár koncepciójának fejlesztése mellett, mintegy „mellékállásban”, a logisztikának is fejleszt tároló rendszereket, célgépeket, automatákat. Így született sok berendezésünk, mint például az automata áru szortírozó rendszer, amiből az évek alatt több példány is készült. 

első szortírozó rendszert gyorsan követte a második, itt, már használat közben mindkettő (2013.)
Az első szortírozó rendszert gyorsan követte a második, itt, már használat közben mindkettő (2013.)
A második, továbbfejlesztett szortírozó rendszer (2016.)
A második, továbbfejlesztett szortírozó rendszer (2016.)

Hasonlóan sikeres terméke a K+F részlegnek a fiókos tároló rendszer, mellyel nagyon helytakarékosan lehet apró alkatrészeket tárolni.

Fiókos tároló rendszer a logisztikai központunkban (2011.)
Fiókos tároló rendszer a logisztikai központunkban (2011.)

A Logisztikai Központunkban és a kirendeltségeinken napjainkban már több, mint ezer ilyen egyedi gyártású tároló egység található. Ezekben közel fél millió tárhely van kialakítva, melyekben több, mint 2 millió alkatrészt tárolunk.

A K+F részlegen fejlesztettük ki a saját hordó emelőnket is, ami nagymértékben kíméli kollégáink gerincét, hiszen előtte kézzel pakolták a hordókat.

Hordó emelő és szállító kocsi (2015.)
Hordó emelő és szállító kocsi (2015.)

Szintén egy sokat használt és elterjedt termék a saját igényeinknek megfelelően kialakított, rakásolható láda szállító fém keret, mely szintén itt került kifejlesztésre. Ebből is több ezer darabot használunk rendszerünkben.

Egyedi láda szállító kerekes keret (2012.)
Egyedi láda szállító kerekes keret (2012.)
Egyedi láda szállító kerekes keret (2012.)
Egyedi láda szállító kerekes keret (2012.)

És persze a Logisztikai Központunkban működő teljes szalagpályát és szortírozó rendszert is ez a részleg tervezte, valamint építette meg.

A Logisztikai Központ láda szállító rendszerét is a K+F részlegünk építette (2015.)
A Logisztikai Központ láda szállító rendszerét is a K+F részlegünk építette (2015.)
A Logisztikai Központ láda szállító rendszerét is a K+F részlegünk építette (2015.)
A Logisztikai Központ láda szállító rendszerét is a K+F részlegünk építette (2015.)
A Logisztikai Központ láda szállító rendszerét is a K+F részlegünk építette (2015.)
A Logisztikai Központ láda szállító rendszerét is a K+F részlegünk építette (2015.)

A kirendeltségeinken található ügyfélhívó is ezen a részlegen készült, mint ahogy az okoshordó rendszer is.

Kirendeltségi ügyfélhívó rendszer sorszám kiadó (2014.)
Kirendeltségi ügyfélhívó rendszer sorszám kiadó (2014.)

De ugyanilyen terméke a K+F részlegnek az áruátvételen használt egyedi rendszer. Ezt egy saját fejlesztésű raklap billentővel lehet gyorsan és hatékonyan a beérkezett árut szállító szalagra feltölteni, és a hozzá tartozó pálya rendszeren mozgatni.

Áruátvételi raklap billentő rendszer (2019.)
Áruátvételi raklap billentő rendszer (2019.)
Áruátvételi raklap billentő rendszer (2019.)
Áruátvételi raklap billentő rendszer (2019.)
Áruátvétel – Körpályás címkéző rendszer (2019.)
Áruátvétel – Körpályás címkéző rendszer (2019.)

Akadt persze olyan fejlesztésünk is, mely zsákutcának bizonyult. Például nagy erőkkel, több hónapos munkával kifejlesztettünk egy automata pántoló-bliszterező és hegesztő gépet, ami tényleg egy kisebb műszaki csoda lett, majd a végén rájöttünk, hogy ugyanezt egy kis tépőzárral is meg tudjuk oldani. Több száz óra fejlesztői munka eredménye ment a „kukába”. Na persze nem dobtuk ki, betettük az archívumba, anélkül, hogy valaha felhasználnánk. 

Automata pántoló-bliszterező és hegesztő gép, ami végül felesleges fejlesztésnek bizonyult (2021.)
Automata pántoló-bliszterező és hegesztő gép, ami végül felesleges fejlesztésnek bizonyult (2021.)
Automata pántoló-bliszterező és hegesztő gép, ami végül felesleges fejlesztésnek bizonyult (2021.)
Automata pántoló-bliszterező és hegesztő gép, ami végül felesleges fejlesztésnek bizonyult (2021.)

A K+F részleg büszkeségei közé tartozik az egyik legutolsó fejlesztésünk, az „Okos hordó” (Smart Barrel) egység, mely segítségével vevőink a TradeLine® rendszerben követhetik a műhelyükben lévő hordós folyadékok tartalmát, olaj vagy fagyálló szintjét, és természetesen az után rendelés is automatikusan történik. 

Műszaki értelemben ez is kisebb csoda, hiszen maga a probléma egyszerűnek tűnik, mérni kell a folyadék szintet, és a mért adatot ezt interneten keresztül beküldeni a központi adatbázisba. De ennél lényegesen több, apró problémát is meg kellett oldani, amire persze az elején nem gondoltunk. Mint például azt, ha a hordó ferde talajon áll, fel kell ismerni, és annak megfelelően számolni. Vagy ha éppen megmozgatták a hordót, és hullámzik benne a folyadék. Így került bele a gravitációs szenzor, a kompenzációs számítási modell, az intelligencia, ami felismeri a hullámzást, és sok egyéb, a jó működéshez nélkülözhetetlen megoldás. Viszont a termék végül egy remekül használható eszköz lett. 

Az „A.Z. Smart Barrel” – vagyis okoshordó rendszer adatgyűjtő egysége (2019.)
Az „A.Z. Smart Barrel” – vagyis okoshordó rendszer adatgyűjtő egysége (2019.)
Az „A.Z. Smart Barrel” – vagyis okoshordó rendszer adatgyűjtő egysége használatban (2019.)
Az „A.Z. Smart Barrel” – vagyis okoshordó rendszer adatgyűjtő egysége használatban (2019.)

Az évtized végére az „UNIX Kutatás és Fejlesztés” részlege közel 50 fő gépészmérnököt, villamosmérnököt és technikusokat foglalkoztató komoly egysége lett vállalatunknak. Ebben az évben alakult úgy, hogy egy teljesen új ötlet, egy új architektúra villant be agyamba. Úgy éreztem, végre megvan a tuti, a szent Grál, ez lesz a megoldás! Ennek az új rendszernek A.Z. Shuttle System nevet adtam, ez az, ami már kompromisszumok nélkül teljesíti az összes, eredetileg kitűzött célt, teljesen érintés mentes árukezelést biztosít, az átvételtől a kiadásig! 

Az A.Z. Shuttle rendszer teszt szállító kocsija (2019-2020.)
Az A.Z. Shuttle rendszer teszt szállító kocsija (2019-2020.)
Gyorsjavítás az egyik Shuttle kocsin (2020.)
Gyorsjavítás az egyik Shuttle kocsin (2020.)

Végül a kezdeti modellek, prototípusok és kísérletek az A.Z. Shuttle System rendszerrel annyira biztatók voltak, hogy úgy gondoltam, ez már a célegyenes, érdemes a sorozatgyártáson gondolkodni. Úgy döntöttem, a következő ütemben épülő raktárba már ezt a rendszert fogjuk megépíteni. Így aztán az új rendszer kifejlesztése mellett persze neki kellett látnunk a sorozatgyártáshoz szükséges helyet, a „gyárat” is kialakítani.

2019

 • 83 milliárd forint forgalom
 • 2180 db szállító jármű
 • 3161 fő létszám

FÉG GYÁRÉPÜLET FELÚJÍTÁS ÉS A 100. MAGYARORSZÁGI KIRENDELTSÉG MEGNYITÁSA. EKKOR ÚJÍTOTTUK MEG ÜZLETEINK BELSŐ ARCULATÁT IS, ELŐSZÖR A FRANGEPÁN UTCAI ELSŐ KIRENDELTSÉGEN. 

E mellett vállalati kötvényt bocsájtottunk ki az MNB NKP programjának keretében, és egy optimalizálási és racionalizálási programot is indítottunk. 

Mivel az előző évben célegyenesbe fordult az A.Z. Shuttle System automata raktár fejlesztésünk, helyet kellett teremtenünk, ahol ipari mennyiségben tudjuk gyártani a részegységeket. 

Így esett, hogy kereskedő cég létünkre gyár alapításba fogtunk:

Első lépés a leendő gyárépület kialakítása, felújítása volt. Még 2017. végén sikerült megvásárolni a Logisztikai Központunkhoz közeli, volt FÉG (Fegyver és Gázkészülék Gyár) területét, egy mintegy 40 000 m2 -es telket, sok romos épülettel. Itt a sok bontás és terület rendezés után egy megmaradt gyárépület felújításába kezdtünk, azt tervezve, hogy itt fogjuk berendezni a saját fejlesztésű automata raktárunkhoz a gyártást.

Ha már ott voltunk, egy kirendeltséget is betelepítettünk az épület földszintjére.

A FÉG gyárépülete a felújítás előtt (2019-2021)
A FÉG gyárépülete a felújítás előtt (2019-2021)
A FÉG gyárépülete a felújítás után (2019-2021)
A FÉG gyárépülete a felújítás után (2019-2021)
A FÉG gyárépülete a felújítás után (2021.)
A FÉG gyárépülete a felújítás után (2021.)
A FÉG gyárépülete belülről, a felújítás előtt (2019.)
A FÉG gyárépülete belülről, a felújítás előtt (2019.)
A FÉG gyárépülete belülről, a felújítás után. A gyártás leendő helyszíne (2021.)
A FÉG gyárépülete belülről, a felújítás után. A gyártás leendő helyszíne (2021.)

Nagy öröm, hogy sikerült ezt a gyönyörű, több mint 100 éves épületet megmenteni, és ilyen szép állapotban helyreállítani. Amikor pedig visszakapja eredeti funkcióját, és beindul benne a gyártás, biztosan lesz okunk pezsgőt bontani! 

Ebben az évben nyitottuk meg a 100. magyarországi kirendeltségünket is. Érdekes, hogy ez teljesen véletlenül pont iker fiaim 10. születésnapjára esett, így ünnepélyesen ők nyitották meg ezt az egyébként dabasi üzletet.

A 100. Magyarországi kirendeltség megnyitása Dabason (2019.)
A 100. Magyarországi kirendeltség megnyitása Dabason (2019.)
A 100. Magyarországi kirendeltség megnyitása Dabason (2019.)
A 100. Magyarországi kirendeltség megnyitása Dabason (2019.)
A 100. Magyarországi kirendeltség megnyitása Dabason (2019.)
A 100. Magyarországi kirendeltség megnyitása Dabason (2019.)

Szintén ebben az évben alkottunk ki egy új arculatot üzleteinknek, melyet először a Frangepán utcai központi kirendeltségen valósítottunk meg. Ez egy teljesen új, modern és élénk színvilág lett, amiben markánsan megjelenik saját márkánk, az A.Z. Meisterteile is.

A Frangepán utcai központi kirendeltség – Az új kirendeltségi arculatunk első darabja (2019.)
A Frangepán utcai központi kirendeltség – Az új kirendeltségi arculatunk első darabja (2019.)
A Frangepán utcai központi kirendeltség – Az új kirendeltségi arculatunk első darabja (2019.)
A Frangepán utcai központi kirendeltség – Az új kirendeltségi arculatunk első darabja (2019.)

Ekkora kicsit „túlburjánzott” a vállalat szervezete, az organikus fejlődés közben nem jutott elég idő és energia a folyamat racionalizálásokra és optimalizálásokra. Így sok felesleges folyamat alakult ki a vállalatnál, vagy maradt meg régről olyan, amire már semmi szükség nem volt. Egyszerűen fogalmazva, sok felesleges dolgot csináltunk, amire semmi szükség nem volt, és sok olyat, amire ugyan szükség volt, de nem hatékonyan végeztük el azokat sem. A csúcspont 2019 áprilisa volt, amikor saját állományban már 3 518 fő dolgozott, és mellett több mint 200 főt foglalkoztattunk külsős, bérelt munkaerőként.

Ezért még az év elején elindítottunk egy átfogó folyamat felülvizsgálatot. Ennek keretében egyszerűsítettük a folyamatokat, újra írtuk szabályzatainkat, a felesleges elemeket kivettük. Ez több mint két évig tartott, de ennek köszönhetően jelentős megtakarításokat értünk el, főleg a logisztikai folyamatok terén, és sikerült jelentősen egyszerűsíteni működésünket. Ez a következő évek adataiban is tetten érhető, a következő három évben fokozatosan közel harmadával sikerült csökkentenünk létszámunkat, miközben forgalmunk nagyságrendileg egy szinten maradt. Igyekeztünk ezt úgy megtenni, hogy minél kevésbé legyen fájdalmas kollégáinknak, ezért tömeges létszám leépítést helyett jellemzően az egyébként is távozók státuszait szüntettük meg, így fokozatosan állt be a létszámunk az új szintre. Ezért is tartott ez a folyamat három évig…

Az év második felében jelentősen változott a cég finanszírozási struktúrája is. A vállalatok finanszírozása a saját tőkéjükön kívül általában bankihitelekből történik, ez eddig nálunk is így volt. Ebben az évben az Magyar Nemzeti Bank gazdaság fejlesztés keretében meghirdetett egy „Nagyvállalati Kötvény Programot”, melyben a vállalatok hitel helyett kötvény alapú finanszírozását kívánta elterjeszteni, ami például Amerikában jóval elterjedtebb finanszírozási forma, mint a banki hitelek.

Ehhez a programhoz mi is csatlakoztunk, és novemberben sikeresen bocsájtottunk ki 7 éves lejáratú vállalati kötvényt, így finanszírozásunk egy új formával bővült, a banki hitelek mellett egy új lábra is tudtunk támaszkodni, a vállalati kötvényre. Ehhez nemzetközi hitelminősítő cég világította át a vállalatunkat, így innen is kaptunk egy visszajelzést arról, hogy pénzügyi szempontból egészséges a cégünk, mivel az MNB elvárásában meghúzott határ feletti minősítést kaptunk.

2020

 • 81 milliárd forint forgalom
 • 2173 db szállító jármű
 • 2770 fő létszám

COVID19 ÉS A LOGISZTIKAI KÖZPONT ÚJABB BŐVÍTÉSE

A 2020-as év egy újabb mérföldkövet tartogatott, nekünk is és a világnak is. A 2019-ben megjelent COVID19 nevű vírus elterjedése világjárványt váltott ki, Magyarországon a tavasz folyamán teljes zárlatot rendeltek el, ami gyakorlatilag blokkolta a gazdaságot. 

Egy időre be is kellett zárni üzleteinket, megállt a beszállítás, az értékesítés, és később is csak döcögve tudtunk, időnként jobban, időnként akadozva működni. De mi mindenkor arra törekedtünk, hogy csapatunkat egyben tartsuk, sehol nem hajtottunk végre tömeges létszám leépítést. Végül ez a vészhelyzet a mi tevékenységünkön is komoly nyomot hagyott, akár csak minden más vállalaton. Az év második felében tudtuk a kiesést pótolni, az éves forgalmunk így Magyarországon nem csökkent, csak a romániai leányvállaltunk esetében volt csökkenés.

A mi életünkben pont ebben az időszakban megint csak folyt egy nagyobb építkezés, úgy látszik, nekünk ez védjegyünkké vált, hogy válság alatt építkezzünk. Korábban a 2008-as hitelezési válság, most pedig a koronavírus válság alatt csináltunk nagyobb beruházást. A 2017-ben átadott „D”, ”E” csarnokkal korábban 25 000 m2-esre bővített Logisztikai Központon már akkor látszott, folyamatos fejlődésünk okán belátható időn belül eléri tárolási kapacitásának végét, ezért már 2018-ban megkezdtük a következő ütem tervezését és engedélyeztetését.

Így 2020-ban a COVID válság alatt éppen az építkezés kellős közepén tartottunk. Három, összesen 15 000 m2 új csarnokot terveztünk, „F”, „G” és „MK” jelzéssel, így az épület összterülete megközelíti a 40 000 m2-t. Ebbe a fejlesztésbe már terveztünk egy tágas közösségi teret is, közel 1 000 főt kiszolgáló öltözőt, valamint a jelenleginél háromszor nagyobb étkezőt és kávézót is. További 3 000 m2-en új iroda és tárgyaló is szerepelt a terven.

A Timót utcai Logisztikai Központunk újabb bővítése, két új csarnok építésének kezdete (2020.)
A Timót utcai Logisztikai Központunk újabb bővítése, két új csarnok építésének kezdete (2020.)
A Timót utcai Logisztikai Központunk újabb bővítése, két új csarnok építésének kezdete (2020.)
A Timót utcai Logisztikai Központunk újabb bővítése, két új csarnok építésének kezdete (2020.)
A Timót utcai Logisztikai Központunk újabb bővítése, két új csarnok, miután elkészült (2020-2021.)
A Timót utcai Logisztikai Központunk újabb bővítése, két új csarnok, miután elkészült (2020-2021.)
A Timót utcai Logisztikai Központunk újabb bővítése, két új csarnok, miután elkészült (2020-2021.)
A Timót utcai Logisztikai Központunk újabb bővítése, két új csarnok, miután elkészült (2020-2021.)
A Timót utcai Logisztikai Központunk újabb bővítése, két új csarnok, miután elkészült (2020-2021.)
A Timót utcai Logisztikai Központunk újabb bővítése, két új csarnok, miután elkészült (2020-2021.)

A csarnokok a COVID válság ellenére felépültek és átadásra kerültek. Ezekbe a csarnokokba már az A.Z. Shuttle System rendszert építjük be, aminek már a tároló rendszere is teljesen saját tervezésű, egyedi gyártású.

Az új csarnokokba már az új, egyedi fejlesztésű A.Z. Shuttle System rendszer kerül beépítésre (2020-2021.)
Az új csarnokokba már az új, egyedi fejlesztésű A.Z. Shuttle System rendszer kerül beépítésre (2020-2021.)
Az új csarnokokba már az új, egyedi fejlesztésű A.Z. Shuttle System rendszer kerül beépítésre (2020-2021.)
Az új csarnokokba már az új, egyedi fejlesztésű A.Z. Shuttle System rendszer kerül beépítésre (2020-2021.)

2021

 • 81 milliárd forint forgalom
 • 2195 db szállító jármű
 • 2500 fő létszám

KIBERTÁMADÁS – ÚJJÁSZÜLETÉS

2021. március 30-án a céget egy rendkívül nagy volumenű kiber támadás érte a REvil hacker csoport által, melynek következtében a teljes cég működése leállt, gyakorlatilag meghalt a vállalat. A cég szakembereinek áldozatos munkájával azonban sikerült újra építeni a rendszert, és 2021. április 2-án 21:44:32-kor ismért elindult a cég szívét jelentő TradeLine® vállalatirányítási rendszer első példánya. 

Ez egy hatalmas eredmény volt, ezt a pillanatot tekintjük a cég újjászületésének. Annak érdekében, hogy a vállalat a jövőben védett legyen a hasonló támadásokkal szemben, mintegy fél milliárd forint értékű informatikai fejlesztést hajtottunk végre. Egészen az alapoktól lett újra tervezve a teljes hálózati struktúra, illetve kibővítésre került a komplett informatikai részleg.

Akárcsak a 2010-es költözésnél kialakult logisztikai káoszból, végül ebből is sikerült profitálnunk, nem haltunk bele, viszont rengeteget tanultunk és sokkal erősebbek lettünk általa, megint bejött a mondás, „Nem a sikereinkből tanulunk, hanem a kudarcainkból.”

Amennyiben kíváncsi a történet részleteire, itt el tudja olvasni a teljes sztorit…

Készül új IT iroda (2021.)
Készül az új IT iroda (2021.)
Készül új IT iroda (2021.)
Készül az új IT iroda (2021.)
Az elkészült új IT iroda felügyleti központja (2021.)
Az elkészült új IT iroda felügyleti központja (2021.)
Az új szerverteremmel (2021.)
Az új szerverteremmel (2021.)
Az elkészült új IT iroda, szerverteremmel és felügyeleti rendszerrel (2021.)
Az elkészült új IT iroda, szerverteremmel és felügyeleti rendszerrel (2021.)

Emellett ebben az évben a weboldalunk is megújult, alapjaitól újra alkottuk azt is, a kornak megfelelő technológiával és megjelenésben. 

A megújult weboldalunk, már az „Év honlapja” díjjal (2021.)
A megújult weboldalunk, már az „Év honlapja” díjjal (2021.)

Ennek meg lett az eredménye, két díjat is kaptunk.

Az „Év honlapja” értékelés során
megkaptuk a „Szolgáltatás” és az „e-kereskedelem” kategóriák különdíját.

Az év honapja díj (2021)
Az év honapja díj (2021)

Úgy gondolom a történethez hozzátartozik az is, hogy megemlítsem azokat a vezetőket és munkatársakat, akikkel a legrégebben, napi szinten együtt dolgozunk:

Sápiné Szabó Andrea Gazdasági Igazgató
Sápiné Szabó Andrea 
Gazdasági Igazgató

Andrea 1997-ben lépett be hozzánk, bár valójában már ennél is régebben van kapcsolata a céggel.  Amikor a Frangepán utcába költöztünk a környéken kerestünk egy könyvelő irodát, és Újpesten a Minor irodával szerződtünk, náluk dolgozott Andrea, ő könyvelt nekünk, így kerültünk kapcsolatba még 1995-ben.  Amikor a cég elérte azt a méretet, hogy a könyvelést érdemes volt saját magunkhoz átvenni, akkor megkérdeztem Andreát, átjönne-e hozzánk dolgozni, ugyan azt csinálni, csak éppen nálunk. Igent mondott, így könyvelőként kezdett, majd főkönyvelő, pénzügyi vezető lett, és lassan két évtizede Gazdasági Igazgatóként dolgozunk együtt, összesen immár 25 éve.  

 

Tóth Gergely Kereskedelmi Igazgató
Tóth Gergely 
Kereskedelmi Igazgató 

Gergő eredetileg FMCG területen cigarettával és fagylalttal foglalkozott, 1998-ban került hozzánk, immár 24 éve, először, mint kereskedelmi képviselő, majd Üzletfejlesztési Igazgató, végül, amikor Kereskedelmi Igazgató lett a beszerzés és értékesítés az ő felügyelete alá került - már sok évvel ezelőtt.

 

Csonka András UNIX Autó Románia - Ügyvezető Igazgató
Csonka András
UNIX Autó Románia - Ügyvezető Igazgató 

András a romániai leányvállalatunk alapítása után alig egy évvel, 2000-ben lépett be hozzánk, kezdésnek ő is kereskedelmi képviselőként. Fiatal, de okos, ügyes srác volt, így alig egy év után megkérdeztem, nem akarná-e elvállalni a romániai cég vezetését. Ő kapásból igent mondott, így már 22 éve együtt dolgozunk.

 

Persze van rengeteg „évtizedes kollégánk” is, amikor e sorokat írom, 136 olyan dolgozót látok a rendszerben, akik legalább egy évtizede nálunk dolgoznak, különböző telephelyeken. Megemlítenék itt még pár hozzám közelebb álló kollégámat, akikkel sok-sok éve, napi szinten együtt dolgozunk:

Szoboszlai „Kolek” Ildikó, Pénzügyes
Szoboszlai „Kolek” Ildikó, 
Pénzügyes

Ildikóval 1993-ban kezdtünk együtt dolgozni, még a ceglédi úti tüzép telepen. Vele együtt költöztünk át 28 éve a Frangepán utcába. 

 

Koncz Tamás Stratégiai Beszerzési Menedzser
Koncz Tamás 
Stratégiai Beszerzési Menedzser

Tomi 1999 márciusában, 23 éve,  éppen három nappal az első fiam születése előtt lépett be hozzánk.

 

Vizhányó Alice UNIX Autó Románia - Könyvelő
Vizhányó Alice 
UNIX Autó Románia - Könyvelő

Aliz a romániai Ügyvezető Igazgatóval, Csonka Andrással egy héten, 2000 nyarán lépett be hozzánk,  és azóta is, 22 éve dolgozunk együtt, bár vele nem találkozom naponta, de oszlopos tagja a vállalat csoportnak…

 

Nánási János Beszerzési Vezető
Nánási János
Beszerzési Vezető

János eredetileg szinte pályakezdőként, Beszerzési Adminisztrációs Menedzserként kezdett, még 2005-ben, 17 éve. Onnan lépett elő Beszerzési Vezetői pozícióba, és ma az UNIX csoport teljes beszerzését ő irányítja.

 

Nos, ez volt a vállalat első 30 éve. Voltak nehéz pillanatok, voltak kilátástalan helyzetek, de akadt rengeteg öröm és sikerélmény is ebben a 30 évben. Jelenleg is sok izgalmas projektben, fejlesztésben vagyunk benne, így majd pár év múlva visszatekintve azt gondolom, lesz mivel bővítenem az itt leírtakat...

2022. 05. 10. 
Zombori Antal

Zombori Antal

Gyorsbillentyűk

Általános
Navigáció
/
/
/
Visszalépés
Esc
Ablak bezárása
Esc
Gyorskereső
Ctrl
F
/
F2
Személyautó keresés
Alt
A
Teherautó keresés
Alt
T
Motorkerékpár keresés
Alt
M
Típusfüggetlen termékek
F10
Elmentett autók
Alt
P
Előzmények
Alt
E
Kosár
Alt
C
/
Alt
F5
Webshop kezdőlap
Ctrl
Home
Webshop menü navigáció
Ctrl
Fejléc navigáció
Ctrl
Alvázszám kereső
Alt
V
Gyári ajánlat
Alt
G
Gyorsbillentyűk
F1
Billentyűsúgó
Alt
F1
Jármű keresése
Jármű kiválasztása
Kategóriák
Cikklista
Kosár
Alvázszám kereső
Gyári ajánlat kérése
Kiválasztás
Enter
Enter
/
Keresés
Gépelés
Kijelölés
Szóköz
Csoport kinyitása
Enter
Enter
/
Szóköz
/
Ritka gyártók
Alt
S
Ritka modellek
Alt
S
Kiválasztás
Enter
Enter
/
Keresés
Gépelés
Részletes adatok
F8
Autó mentése
F2
Nézetváltás
Alt
N
Rendezés
Alt
R
Autó mentése
Alt
F2
Kiválasztás
Enter
Enter
Keresés
Gépelés
Kijelölés
Szóköz
Típusfüggetlen kategóriák elrejtése
Alt
F10
Kiválasztás és továbblépés
Enter
Csoportok közötti váltás
/
Kosárba helyezés
Enter
Enter
Keresés
Gépelés
Tulajdonságok
F8
Termékadatlap
F7
Kapcsolódó termékek
Alt
K
Kedvencekbe rakás
Alt
F2
Nézetváltás
Alt
N
Rendezés
Alt
R
Több részlet
Alt
+
Kevesebb részlet
Alt
-
Szűrő kijelölése
Szóköz
Darabszám növelése
+
Darabszám csökkentése
-
Megjegyzés
Gépelés
Flottakártya választás
Alt
F
Kilépés a beviteli mezőből
Esc
Funkció indítása
Alt
V
Kiválasztás
Enter
Enter
Jármű adatai
F8
Szűrés
1-9
Fordítás
Alt
F
Keresés
Gépelés
Funkció indítása
Alt
F11
Kiválasztás
Enter
Enter
Új ajánlat
Insert
Fejadat csatolmánya
F3
Fejadatok
F4
Ajánlat másolása
Ctrl
Insert
Fejadat megjegyzés
Alt
F2
Időszak módosítása
Alt
F10
Ajánlat nyomtatása
Ctrl
P
Ajánlatkérő ablakban mentés
Ctrl
Enter
Enter
Tételek oldal mennyiség módosítás
+
-
Tételek oldal megjegyzés
Alt
F2
Tételek oldal rendelés
Alt
R
Tételek oldal csatolmány
F3
Tételek oldal kedvezmény
Ctrl
K