Barion Pixel

Az év magyar vállalata:
UNIX Autó Kft.

Az innovátor kereskedő

Figyelő, TOP200, 2016 Az év magyar vállalata

Szó szerint garázscégként indult, mára 50 milliárdos forgalmat ért el és a hazai autóalkatrész nagykereskedelmi piacon abszolút vezető az UNIX Autó Kft. A válságra fejlesztésekkel reagáltak, piacrészduplázás lett az eredménye.

Bár a kereskedelem területén ténykednek, az innováció is fontos sikertényező a cég életében.

Egy kicsit dupla vagy semmi helyzet volt – így jellemezte Zombori Antal, az UNIX Autó ügyvezető tulajdonosa azt a döntését, hogy a válság kirobbanásakor nem visszavonulót fújt, mint a konkurensek többsége, hanem épp ellenkezőleg: egy komoly növekedési programot indított el. A társaság alig egy évvel a nagy összeomlás után, 2009-ben kezdte el építeni új, több mint 2 milliárd forintból felhúzott logisztikai központját. De ezzel a fejlesztések korántsem értek véget. Jelentősen bővítették járműparkjukat is, aminek köszönhetően sűríteni tudták a kiszállításokat a korábbinál amúgy is több árucikket befogadó új raktárukból, illetve szintén egyre bővülő kirendeltséghálózatukból.

Az idő őket igazolta. A magyar autótulajdonosoknak ugyanis három fontos reakciója volt a gazdasági visszaesésre, amiből kettő a cég malmára hajtotta a vizet, és csak egy volt kedvezőtlen számukra. Bár a lakosság kevesebbet autózott, ugyanakkor a kocsik lecserélése elhúzódott, ami több szervizelést jelentett. Az emberek azonban természetesen ezen is spórolni szerettek volna, így a drágább márkaszervizek helyett inkább az olcsóbb, független szerelőműhelyeket választották. Azaz azokat, amelyeknek az UNIX is szállít.

Így fordulhatott elő, hogy a társaság árbevétele még a legrosszabb válságévben sem esett, ezt követően pedig meredeken emelkedni kezdett. A 2008-ban még 10 milliárd forint alatti forgalmat realizáló cég bevétele tavaly meghaladta az 52 milliárdot, és hasonló ütemben emelkedett a 2015-ben már 4 milliárdot közelítő üzemi eredmény is. A cég közben itthon abszolút piacvezetővé vált: a 7-8 évvel korábbi 20 százalék körüli részesedését 40 százalékra tornászta fel.

Nem ez volt az első alkalom, amikor az UNIX tömegével tudta elcsábítani konkurenseitől az ügyfeleket. A cég, amely a 90-es évek elején még valóban egy egyszerű garázst használt raktárnak, már a kezdetekben is gyorsan növekedett. Akkor azt ismerték fel, hogy miközben hatalmas az igény a négyütemű Wartburgok és Trabantok alkatrészei iránt, ilyeneket csak nagyon kevesen tudnak szállítani a szervizeknek. Zombori Antal azonban ki tudta használni, hogy szülei Németországban élnek, és sikeresen megállapodott néhány ottani gyártóval. Később pedig olyan beszállítókkal bővítették tovább a kinti kapcsolatokat, amelyek az akkoriban már Magyarországon is egyre jobban terjedő nyugati autókhoz gyártottak alkatrészeket.

Az igazi áttörést azonban az hozta meg számukra, hogy ők voltak az első autóalkatrész-nagykereskedő, amely bevezette Magyarországon az elektronikus katalógust. Méghozzá jóval a világháló tömeges hazai elterjedése előtt, 1994-ben. A rendszer nem is internetalapú, hanem telefonos modemeket használó megoldás volt, de így is hatalmas versenyelőnyt jelentett, a céltudatosan vásárló vevők ugyanis nagyon nem szerették a nyomtatott katalógusokat lapozgatni, majd a call centereket hívogatni.

Tulajdonképpen ez a fejlesztés alapozta meg a 90-es évek végének, 2000-es évek elejének növekedési időszakát, amikor a társaság a vevői igényekre reflektálva sorra nyitotta az ügyfelekhez közelebb lévő kirendeltségeit. Először csak Magyarországon, majd 1999-től Romániában, 2012 óta pedig Szlovákiában is. Az UNIX mostanra hazánkban több mint 80, keleti szomszédunknál pedig bő 40 kirendeltséget tart fenn, de öt egysége már a legkésőbb induló szlovák piacon is van.

Az innováció azóta is fontos szerepet játszik a cég életében, amely – bár kereskedő vállalat – néhány éve létrehozta saját kutatás-fejlesztési részlegét. A társaság XIII. kerületi telephelyén már jó ideje dolgoznak egy olyan teljesen automatizált logisztikai rendszeren, amely még inkább megkönnyíthetné a készletek kezelését, illetve a rendelések feldolgozását és összeállítását, s amit akár már jövőre kipróbálhatnak az UNIX logisztikai központjában.

Mások mellett ez is hozzájárulhat a jövőbeli növekedéshez, amire a három országban még van tér. Ahogy Zombori Antal fogalmazott: „A 40 százalékos piaci részesedés még mindig azt jelenti, hogy durván három termékből kettőt nem mi adunk el itthon; a cél az, hogy ezeket is mi értékesítsük.” A tulajdonos a jövőben is családi vállalkozásként képzeli el az UNIX Autót, nem keres kiszállási pontot; szeretné, ha egyszer majd a gyermekei vennék át az üzletet.

JANDÓ ZOLTÁN

Vissza a bemutatkozáshoz Vissza a bemutatkozáshoz

Gyorsbillentyűk

Általános
Navigáció
/
/
/
Visszalépés
Esc
Ablak bezárása
Esc
Gyorskereső
Ctrl
F
/
F2
Személyautó keresés
Alt
A
Teherautó keresés
Alt
T
Motorkerékpár keresés
Alt
M
Típusfüggetlen termékek
F10
Elmentett autók
Alt
P
Előzmények
Alt
E
Kosár
Alt
C
/
Alt
F5
Webshop kezdőlap
Ctrl
Home
Webshop menü navigáció
Ctrl
Fejléc navigáció
Ctrl
Alvázszám kereső
Alt
V
Gyári ajánlat
Alt
G
Gyorsbillentyűk
F1
Billentyűsúgó
Alt
F1
Jármű keresése
Jármű kiválasztása
Kategóriák
Cikklista
Kosár
Alvázszám kereső
Gyári ajánlat kérése
Kiválasztás
Enter
Enter
/
Keresés
Gépelés
Kijelölés
Szóköz
Csoport kinyitása
Enter
Enter
/
Szóköz
/
Ritka gyártók
Alt
S
Ritka modellek
Alt
S
Kiválasztás
Enter
Enter
/
Keresés
Gépelés
Részletes adatok
F8
Autó mentése
F2
Nézetváltás
Alt
N
Rendezés
Alt
R
Autó mentése
Alt
F2
Kiválasztás
Enter
Enter
Keresés
Gépelés
Kijelölés
Szóköz
Típusfüggetlen kategóriák elrejtése
Alt
F10
Kiválasztás és továbblépés
Enter
Csoportok közötti váltás
/
Kosárba helyezés
Enter
Enter
Keresés
Gépelés
Tulajdonságok
F8
Termékadatlap
F7
Kapcsolódó termékek
Alt
K
Kedvencekbe rakás
Alt
F2
Nézetváltás
Alt
N
Rendezés
Alt
R
Több részlet
Alt
+
Kevesebb részlet
Alt
-
Szűrő kijelölése
Szóköz
Darabszám növelése
+
Darabszám csökkentése
-
Megjegyzés
Gépelés
Flottakártya választás
Alt
F
Kilépés a beviteli mezőből
Esc
Funkció indítása
Alt
V
Kiválasztás
Enter
Enter
Jármű adatai
F8
Szűrés
1-9
Fordítás
Alt
F
Keresés
Gépelés
Funkció indítása
Alt
F11
Kiválasztás
Enter
Enter
Új ajánlat
Insert
Fejadat csatolmánya
F3
Fejadatok
F4
Ajánlat másolása
Ctrl
Insert
Fejadat megjegyzés
Alt
F2
Időszak módosítása
Alt
F10
Ajánlat nyomtatása
Ctrl
P
Ajánlatkérő ablakban mentés
Ctrl
Enter
Enter
Tételek oldal mennyiség módosítás
+
-
Tételek oldal megjegyzés
Alt
F2
Tételek oldal rendelés
Alt
R
Tételek oldal csatolmány
F3
Tételek oldal kedvezmény
Ctrl
K