A szakszerű vontatás Mi a teendő, ha az autó megáll A megfelelő vontatást meg kell tanulni! Ehhez szükség van megfelelő ösztönökre, tudásra, és a közlekedési szabályok (KRESZ 57.§) ismeretére. Az első kihívás a vonószem megkeresése. Ezt általában könnyebb megtalálni az autó kézikönyvében, mint magán a járművön, így érdemes ezt megnézni jó előre, amikor megvettük az autót. Másik probléma, hogy álló motornál nem működik sem a szervokormány, sem a fékrásegítés! (A profi segélyszolgálatok ezért is ellenzik a vontatást, és javasolják a tréleres szállítást.) Ha mégis a vontatás mellett döntünk, használjunk vonórudat a vontatókötél helyett. A vonórudak nagy előnye ugyanis, hogy képesek biztosítani a két jármű állandó távolságát azzal, hogy a vonóerőt, a fékerőt, és a kormányzási erő egy közvetítik a két jármű között. Fontos, hogy csak ellenőrzött, engedéllyel rendelkező eszközöket használjunk! A vontatás közben figyelni kell arra, hogy a megfelelő jelzésekkel (pl.: piros zászló) el legyenek látva, az irányváltásokat jelezzék, és olyan személyek üljenek a járművekben, akik ezt a manővert biztonsággal el tudják végezni. A vontatott járműben a vezetőn kívül ne tartózkodjon senki! A vontatási sebesség nem lehet több, mint 50 km/óra! A legjobb azonban, ha erre felkészült segélyszolgálatokra, vagy olyan műhelyre bízzuk a mentést, akik ezt szakszerűen, sőt sok esetben (pl. ha van assistance szerződés) ingyen el is végzik.
Bővebben..
Az utastérbe jutó levegőt tartsuk tisztán!

A pollenszűrő meghatározott időnként cserére szorul.

A pollenszűrő elhasználódásának biztos jelei: izzadó, bágyadt utasok, nedves időben erősen párásodó ablakok.

Egyszerűen pollenszűrőnek nevezzük, pedig valójában nem csak a sokaknál allergiás reakciókat kiváltó virágporokat tartja távol, hanem más szennyező anyagoktól is megtisztítja az utastérbe kerülő levegőt.

Több változatban kaphatók. Létezik egyszerűbb kivitel is, de egy komolyabb szűrő több lépcsőben dolgozik, az előszűrő és a főszűrő után még egy aktívszenes réteg is következhet, amely a gáz halmazállapotú szennyeződéseket is megköti. Ezért érdemes ezeket választani.

Minderre azonban a szűrő csak korlátozott ideig képes, a pórusai lassan eltömődnek, telítődnek, egyre kevesebb levegő jut át a szűrőn, de extrém elpiszkolódás esetén szinte le is zárja a szellőzés útját. A csökkenő levegőmennyiséget nedves időben az ablakok erőteljes párásodása, nagy melegben pedig az utasok izzadása, rossz közérzete jelzi.
Minél piszkosabb levegőjű környezetben használjuk az autót, annál hamarabb tömődik el a pollenszűrő. Általában a gyárak által előírt, típusonként eltérő csereperiódust ki szokták bírni, de ezen belül is szükséges időközönként ellenőrizni, szükség esetén cserélni.

Profi szervizekben a klímarendszer ellenőrzésekor, tisztításakor mindig megnézik a pollenszűrőt is.


WEBSHOP
RÓLUNK
LETÖLTÉSEK
ÁLTALÁNOS
Facebook
Az Unix Autó Kft. tájékoztatja Önt, hogy weboldalainak megtekintése, böngészése egyúttal a Jogi nyilatkozatban leírtak elfogadását is jelenti.
Copyright 2016 © Minden jog fenntartva 1139 Budapest, Frangepán u. 55-57. | (+36) 1/270-8700 | info@unixauto.hu Adatvédelmi szabályzat | Oldaltérkép